Thermalright HR-03/R600 + HR-11

Vaše testy, recenze a postřehy týkající se SW a HW

Thermalright HR-03/R600 + HR-11

Příspěvekod fabledwarrior » čtv 22. kvě 2008 1:50:49

Úvod:

Jsou to zhruba dva týdny, co se mi naskytla šance výhodně koupit grafickou kartu Sapphire ATi Radeon HD 2900XT 512MB, neváhal jsem tedy a kupoval jsem. Z řady testů a recenzí jsem moc dobře věděl, že můj nový Radeon s jádrem R600 hodně topí a také že její referenční chladič je velmi hlučný a málo účinný. Přemýšlel jsem tedy, jaký jiný chladič koupit. Moje volba padla téměř jednoznačně na Thermalright HR-03/R600, ale při procházení seznamů chladičů různých e-shopů jsem narazil ještě na takový doplněk v podobě Thermalrigtu HR-11 pro chlazení (dochlazování) jádra z druhé strany čipu. Řekl jsem si že nemám co ztratit a přidal jsem si ho společně s HR-03/R600 do košíku a objednal. Vše přišlo v pořádku, s instalací nebyl žádný problém, chladicí výkon podle mě dostatečný. Hned jsem se chtěl samozřejmě svým novým chlazením pochlubit a tak jsem jej vyfotil a vystavil na fóra do sekcí typu "Ukažte co máte uvnitř" či "Tak jaký máte bordel ve skříni?". Chvíli na to se pod mými příspěvky začaly objevovat otázky typu "Ahoj, prosím tě, jak moc pomáhá ten "nástavec" na HR-03 snižování teplot?", což mě dovedlo na myšlenku, že bych mohl napsat vlastní recenzi na tento "nástavec" nebo-li Thermalright HR-11 vč. teplotních testů.

Představení:

Thermalright HR-11

Chladič přišel v obyčejné kartonové krabici, z které se nedozvíte nic jiného než název výrobce a když budete hledat tak najdete i označení daného kusu.

Obrázek

Po rozbalení a krkolomném vyprošťování z ochranné výztuhy a fólie na vás konečně vykoukne dnes testovaný kousek.

Obrázek Obrázek Obrázek

Chladič se skládá z hliníkové základny, na které jsou připevněny dvě heat-pipe trubice, které se stáčejí do pravého úhlu a na jejich konci je 25 hliníkových žeber do kterých předávají odváděné teplo.
V příslušenství najdete jen 4 šroubky pro uchycení k hlavnímu chladiči a manuál, ve kterém se mimo jiné dozvíte, že tento chladič bez problémů nainstalujete na dvě grafické karty v CrossFire viz. obrázek (níže se však dozvíte že to až tak bez problému není). Více ani není potřeba.

Obrázek

Thermalright HR-03/R600

Stejně jako předchozí chladič dorazil i tento v obyčejné kartonové krabici pro kterou platí to samé, co jsem psal u předchozího modelu.

Nebudu detailně představovat tento chladič, protože úplně stejný testovali redaktoři EHW a je o něm rozepsaná velmi podrobná recenze zde ba webu. Takže jen přiložím pár fotografií s nainstalovaným větrákem Acutake ACU - FAN 92 Pro PWM s 2000 ot. a hlučností max 24,5dB (dle výrobce)

Obrázek Obrázek Obrázek

Testovací grafická karta:

Sapphire ATi Radeon HD 2900XT 512MB tady jistě nemusím nikomu představovat. Tato karta je notoricky známá a pro mnoho a mnoho lidí byla obrovským zklamáním.

Obrázek Obrázek

Jdeme na věc:

Jelikož ve chvíli, kdy jsem se rozhodl o napsání téhle recenze jsem měl už oba chladiče dávno na kartě, musel jsem je demontovat, nasadit zpátky originální chladič a naměřit teploty, protože jsem si je před instalací nových chladičů nezapsal. S těžkám srdcem jsem nainstaloval původní chladič a vrhnul jsem do měření.

Měřil jsem teploty pomocí snad všem známým programem RivaTuner ve verzi 2.09. měření bylo prováděno v pokojové teplotě (cca 25°C) v otevřené skříni a bez dalších přídavných větráků. Zátěžový test jsem prováděl pomocí utility ATiTool v. 0.27 po dobu deseti minut. No a jak tedy obstál originální chladič se můžete podívat na obrázek níže.

Idle stav:
Obrázek

Burn (10 minut v ATI Tool):
Obrázek

Řekl bych, že tohle nemá ani cenu komentovat, sice jsem tak vysoké teploty v zátěži nečekal (2x jsem kontroloval uchycení chladiče), ale realita je opravdu taková. Ze zátěžového screenu můžete vypozorovat, že po přesažení 90°C na jádře karty se teplota snížila o něco méně, tedy na 87°C, je to způsobeno tím, že chladič se roztočil nejspíše na své nejvyšší otáčky, zchladil kartu a opět se zpomalil. Tento koloběh se opakoval pořád dokola. Asi nemusím zmiňovat, že při tolika otáčkách byl generovaný zvuk opravdu nepříjemný a v jakékoli místnosti našeho 3+1 bytu byl tento chladič slyšet.

Opět jsem sundal originální chladič a dal se do montáže nejdříve jen samotného Thermalrightu HR-03/R600 s větrákem Acutake...

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

...a pustil jsem se znova do měření stejnou metodikou:

Idle stav:
Obrázek

Burn (10 minut v ATi Tool):
Obrázek

Výsledky nevypadají nijak špatně, zkusil jsem tedy grafiku lehce přetaktovat z původních 743Mhz pro jádro a 1656Mhz pro paměti na 850Mhz pro jádro a 2000Mhz pro paměti a zkusil jsem znovu zátěžový test v ATi Tool:

Burn (10 minut v ATi Tool) OC:850/2000Mhz :
Obrázek

Myslím že to je úctyhodný výsledek, těžko uvěřit, že to může být ještě lepší. Ale opak je pravdou, vyndal jsem kartu ze skříně a připevnil jsem na ni Thermalright HR-11. Připevnit tento chladič není vůbec nic složitého, jednoduše sundáte ze zadní strany karty kovový držák ve tvaru písmena X, který držel HR-03/R600 na kartě a místo něho nasadíte HR-11, přišroubujete a máte vyhráno - i když jen na prví pohled. Pokud by jste při instalaci velkého HR-03 chladiče osadili všechny paměťové čipy hliníkovými pasivy které jsou součástí balení, jistě by jste si všimli malého zádrhelu. HR-11 nemůžeme nainstalovat, protože se tam jednoduše přes pasivy nevejde. Resp. vejde, ale min. jeden paměťový čim zůstane odhalen a nechlazen. Pro někoho to může být větší a pro někoho zas menší zádrhel, jen na každém z vás, jak se k tomuto problému postaví. Já jsem nechal jeden čip odhalen a časem na něj dolepím jiný pasiv, který bude nízký a nebude přakžet.

Musím říci, že karta nabrala rázem obludných rozměrů. Na to že je docela dlouhá (i když v porovnání s 3870X2 či 9800GX2 a pod. určitě ne) jsem si už zvykl ale najednou je i příšerně vysoká. Více vám snad poví obrázky.

Ještě bych chtěl upozornit na jeden problém který se mi vyskytl. Spočívá vtom, že u některých skříní (jako je ta moje) může dojít ke kolizi žeber chladiče se zadním out větrákem. Je to způsobeno tím že např. u mojí skříně se grafika připevňuje šroubkama až za zadním plechem a chladič je tím pádem více u zadního plechu a koliduje s větrákem. Proto na fotografiích chybí a je tam vidět jen velká, ošklivá a nevzhledná díra po nepovedeném odstranění mřížky. U skříní kde se grafika a ostatní přídavné karty šroubuju před zadním plechem tento problém odpadá.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

No a nezbývá nic jiného než kartu znovu otestovat.

Idle stav:
Obrázek

Obrázek

Burn (10 minut v ATi Tool) OC 850/2000:
Obrázek

Závěr:

Souhrn:

Idle:
Stock: 51°C
HR-03/R600(Acutake 2000ot.) : 42°C
HR-03/R600(Acutake 2000ot.) + HR-11 : 41°C

Stock: 87-90°C
HR-03/R600(Acutake 2000ot.) : 64°C
HR-03/R600(Acutake 2000ot.) + HR-11 : 62°C

OC Burn (10 minut v ATi Tool) 850/2000Mhz:
HR-03/R600(Acutake 2000ot.) : 68,5°C
HR-03/R600(Acutake 2000ot.) + HR-11 : 64,5°C

Moje pocity z toho výrobku jsou smíšené, na jednu stranu je lepší mít komponenty o každý stupeň chladnější, ale na druhou stranu za jakou cenu. Jenže, co by jste čekali od chladiče, který se jádra vůbec nedotýká. Kdyby stál Thermalright HR-11 kole 100-150kč tak by to byla určitě užitečná "serepetička" pro vylepšení chlazení. Jenže se svojí dnešní cenou okolo 450 Kč s DPH bych řekl že je to docela předražená "serepetička". Ale jednou už jsem ji koupil, tak si ji nechám=).

Doufám že pro vás byla moje recenze aspoň malinko přínosná a aspoň trochu se bude líbit (je to moje první recenze :oops: ). Omluvte prosím pravopisné chyby. Jsou skoro dvě hodiny ráno takže už nejsem nejbystřejší. Díky a mějte se=)
Naposledy upravil fabledwarrior dne čtv 22. kvě 2008 12:26:17, celkově upraveno 1
CPU: Intel Core i5 750 (@4ghz - nyní default) cooled by Cooler Mater Hyper 212 Plus , MB: MSI P55 GD80,RAM: Patriot Viper 2x2GB DDRIII (7-7-7-20),GPU: Sapphire AMD Radeon HD4890 Vapor-X,HDD: Samsung F1 640GB,Zvuk: Sound Blaster Audigy 2,Zdroj: Cooler Master Real Power M520,Case: Cooler Master HAF
fabledwarrior
Zilog Z80

Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Thermalright HR-03/R600 + HR-11

Příspěvekod Mirek Jahoda » čtv 22. kvě 2008 5:22:08

Díky za zkušenosti s tím chlazením, je to pěkně popsané, určitě to někoho inspiruje. Nalinkuji to z hlavní stránky. Čeština (letmým pohledem) ok, jen si doplň nějaké čárky ve větách a bude to ok.
Mirek Jahoda
Administrátor

Poděkoval: 9 ×
Získaná poděkování: 6 ×

Příspěvekod joujou » čtv 22. kvě 2008 11:16:19

to je super využití fullATX desky, jenom jedna karta, všecky ostatní porty zabitý chlazením gpu :D

třeba já mám ještě pořádnou zvukovku, ta by sice šla dát dolů ale pak by ventilátor nemoh nasávat...
třeba s mým accelerem se tam v poho vejde i na mé microATX desce...
joujou
Intel 4004

Příspěvekod fabledwarrior » čtv 22. kvě 2008 11:59:10

Jo rozměry toho chlazení jsou fakt brutální, ale je tak trošku zaviněný i návrhem desky. Kdyby grafiku takhle osadil třeba na ASUS A8N SLi tak by mi dole v pohodě zbyl volný PCI slot.
CPU: Intel Core i5 750 (@4ghz - nyní default) cooled by Cooler Mater Hyper 212 Plus , MB: MSI P55 GD80,RAM: Patriot Viper 2x2GB DDRIII (7-7-7-20),GPU: Sapphire AMD Radeon HD4890 Vapor-X,HDD: Samsung F1 640GB,Zvuk: Sound Blaster Audigy 2,Zdroj: Cooler Master Real Power M520,Case: Cooler Master HAF
fabledwarrior
Zilog Z80

Příspěvekod iqlogic » čtv 22. kvě 2008 13:04:00

keby sa to dalo spravit tak, ze by sa otocil nad grafiku :P ... bolo by to usetrene miesto len asi by sa nad nu nevosiel kvoli cooleru na CPU a doske :D ...
iqlogic
Intel 4004

Příspěvekod Quest » ned 14. pro 2008 16:25:37

plís reupni ty obrázky
Main PC: Cpu:Intel Core 2 Quad Q8200 Cpu Cooler:pentagram Freezone NXC-100AL
VGA: Nvidia Geforce 9800gt 512mb RAM:2x 2gb Dimm 800mhz PSU: Seasonic 400w Case:
Sharkoon Rebel Special Edition
intelu do Core 2 nevěřím ale amd věřím dodnes...
Quest
Zilog Z80000

Příspěvekod Tibor » ned 14. pro 2008 17:24:52

Neviem pozriet tie fotky.... 404 not found....
ASUS P5Q-E, Intel Quad9400 / 3,6G, 6GB Kingston HyperX DDR2 1066Mhz, Thermalright Ultra 120 Extreme, MSI GTX460 Hawk Talon, Samsung 830 SSD 128GB, Spinpoint F3 - 1TB , Seasonic X-650, NZXT Alpha, Logitech Illuminated, Genius Ergo 555 laser, LG 24" W2452T
Tibor
AMD Sempron 64

Získaná poděkování: 3 ×

Příspěvekod fabledwarrior » čtv 22. led 2009 11:54:13

Bohužel už je to starší recenze a fotky mi smazali :down:
fabledwarrior
Zilog Z80

Příspěvekod fabledwarrior » pon 26. led 2009 13:47:48

Takže dneska jsem se vrhnul na čištění chladičů, měnění pasty a pod, tak jsem při této příležitosti nafotil znova nějaké fotky chlazení grafiky:

http://imgup.eu/fabledwarrior/album/549-extrahardware/

Omluvte prosím tu jendu fotku kde je vidět na chlazení procesoru půl centimetrový nános prachu:D Odstranil jsem ho až po nafocení fotek:D
fabledwarrior
Zilog Z80

Zpět na Recenze SW a HW