ÚVOD
Již je tomu pěkných pár dní (7.12.2010), kdy byl oficiálně představen procesor AMD x6 1100T BE. Jako fanoušek AMD procesorů mi tento skvost nemohl uniknout, navíc rovnou ve dvou exemplářích. Specifikace modelu x6 1100T BE jsou k nalezení na stránkách AMD.
Základní deska ASUS M4A89GTD PRO/usb3 naopak zas patří k tomu nejlepšímu ze základovek čipsetu 890GX. Určitě ji podrobím ještě dalším zkouškám...Její elegantní výměna za pár stavebnic letadlových modelů se mi vyplatila (na modelařinu nemám pár posledních let čas díky HW aktivitám a sportovním aktivitám)
Vyzdvihl bych snad funkci v podobě spínačů "Core unlocker"

A "Turbo unlocker"

Více informací o základní desce včetně specifikací a speciálních funkcí naleznete na níže uvedeném odkazu:
http://www.asus.cz/product.aspx?P_ID=eCWbkolMf0DOW0IV&templete=2
NEJEN FOTOGRAFIE ZÁKLADNÍ DESKY, PROCESORU A ZBYTKU SESTAVY
ASUS M4A89GTD PRO/USB3
AMD Phenom II x6 1100T BE
Gelid Tranquillo+fan 2000rpm z Xigmatek 1283
1x DDR3 Corsair Dominator GT 2000 MHz C8
HDD WD 640GB
Corsair AX1200 1200W
benchtable Wroom Liquidtech

Na prvním obrázku vidíme balení a mého plastového avatara

V pravém dolním rohu můžeme vidět již zmiňované přepínače core unlocker a turbo unlocker, taktéž zapojenou pouze jednu RAM - bohužel jev stále přetrvávající, kdy není šance umístit 2 moduly RAM s vysokými a případně i silnými pasivy vedle sebe...Znovu pohled na zadní porty, jak můžete vidět, využil jsem IGP DVI, k využití jsou i porty pro optický kabel S/pdif, HDMI, DVD port atd.
Testovaný software, metodika a OS
Jako operační systém jsem zvolil již hojně rozšířený Windows 7 v 64-bitové verzi Ultimate. Ne že by XPčka byla mrtvá, ale málokoho si dovolím v recenzi obtěžovat 32-bit výsledky XP a přesvědčovat jej o výhodnosti XPček díky vyšším možným validacím o 30 MHz apod
K testování posloužily následující procesorové benchmarky:
- superpi (1M a 32M)
- Hexuspi
- wprime (32M a 1024M)
- Everest Ultimate 5.5x
- Geekbench
- passmark 32-bit
- winrar integrovaný benchmark
- Cinebench R10
- Cinebench R11.5
- Arauna benchmark
- Fritz chess benchmark
- x264 HD bechmark v nejnovější verzi
- LINX
Jak jsem zmínil o podkapitolu dříve, použil jsem pouze 2GB RAM v podobě jednoho modulu. Thuban tedy běžel pouze v singl channle módu, což se obecně projeví někdy méně znatelně (Cinebench, superpi) a jinde více znatelně (Winrar, Everest paměťové benchmarky...). Také to ovlivní možnost využití LINX, kdy maximální možná hodnota volné paměti je pochopitelně nižší. LINX jsem vzhledem k časové náročnosti celého testování projížděl pouze na 10 smyček. I tak však to stabilitu pro běžné použití neovlivnilo. K chlazení a Gelid chladiči se vyjádřím až později.