Všechno má ale svůj čas. Nejprve se podíváme na kartu, která tak trochu rozproudila bahnitě zelené vody trhu s grafikými kartami. Preview/recenzi nového Radeonu jste si již na EH.cz mohli přečíst, poslední část zmiňuje také naměřené teploty a ty tedy budou alfou a omegou následujících několika řádků.
Referenční chladič - děs a hrůza:
Jakkoli se ATI tato karta povedla, o standartně dodávaném chladiči mohu s klidem v srdci prohlásit, že se jedná o šmejd. Přesvědčte se sami:

Pokud není karta vytížena, Catalysty ji automaticky podtaktují z defaultních 625/993MHz (GPU/paměti) na 500/750MHz a větráček na chladiči je téměř neslyšitelný. Naměřená teplota už tak lichotivá není - 80°C je opravdu hodně. Když se karta v idle zahřívá na takové hodnoty, kolik asi bude mít při plné zátěži?
Samotný Unigine v0.4 - Sanctuary demo nedokázal kartu zaměstnat na 100%. Kýženého výsledku jsem dosáhl až se současně spuštěným Folding@home:

Nakonec jsem si ale vystačil s Soft Shadows Benchmarkem od oZone3D.net:

O 9 stupňů vyšší teplota není špatný výsledek oproti idle, ale za jakou cenu... Catalysty správně detekují stuštěnou 3D aplikaci a nastaví takty na 625/993MHz. Na zvýšenou zátěž reaguje i větráček a stává se z něj malý ukřičený spratek. Jestli běží na 100% mohu jen hádat - patrně ale ano. Slovy klasika musím konstatovat: je to fičák.
Výměna chladiče byla nasnadě, nicméně jsem ještě před tímto úkonem vyzkoušel, zda teplotám nepomůže výměna teplovodivé pasty mezi GPU a chladičem. Bohužel jsem měl k dispozici pouze jakousi nepříliš kvalitní od Arctic Cooling bez označení a výsledek byl zanedbatelný. Pokud byl někdo uspěšnější, napište.
Accelero S1 Rev2 - ah to ticho!
Po krátkých peripetiích s nasazením (později doplním - pokud bude zájem) jsem konečně pozoroval oku lahodnější hodnoty. Nejprve tedy samotné Accelero bez přídavného chlazení.
Idle: 48°C

Load: 61°C

Jak je vidět, už při použití pořádného pasivního chladiče dostáváme mnohem lepší výsledky a s naprosto žádným hlukem.
Po přidání 120 x 120 mm ventilátoru (Noctua NF-S12-800) pak už není co řešit:
Idle: 37°C

Load: 48°C

Nakonec ještě přidám přehlednou tabulku s naměřenými hodnotami:

Teploty load byly naměřeny po 10 minutách plné zátěže. Case byla větrána dvojicí 120 x 120 mm ventilátorů: Noctua NF-S12-1200 ve zdroji a na zadní straně jeden Arctic Cooling regulovaný na cca 700RPM.
Doplněno:
Plním, co jsem slíbil. Takže tady je návod na instalaci Accelera S1. Předem se omlouvám za kvalitu některých fotek. Zdá se, že můj Canon dostřílel
Nejdříve pár fotek Accelera:

Balení obsahuje hlavní pasivní chladič, 8 malých pasivů na paměti, dva druhy pasivů na obvody napájení, perforovanou záslepku na zadní stranu case, šroubky, podložky a návod.
1. Odstranění původního chladiče
... je vcelku triviální záležitostí. Tedy pokud máte opravdu malý šroubováček

Nyní k samotnému aktu odejmutí chladiče. Můžete začít odpojením napájení ventilátoru na horní straně. Zespodu je chladič připevněn osmi šroubky na krajích a dalšími čtyřmi kolem GPU. V jakém pořadí je budete povolovat záleží na vás. S pomocí trocha násilí kartu od chladiče odtrhněte (ale opatrně!

Pokud na pamětech nebo na obvodech napájení zůstala teplovodivá "hmota", tak ji odstraňte. Teplomilné ještěrky odežeňte.
2. Čistka a lepení
Na horní straně samotného grafického čipu zcela jistě zůstalo trochu teplovodivé pasty. Tu je nutno odstranit - buďto nějakým jemným hadříkem nebo mě se osvědčily papírové kapesníky. Vynalézavosti se meze nekladou, hlavně proboha nepoužívejte Cilit (ikdyž čistí a nepoškrábe
Dále je třeba očistit/odmastit paměťové čipy případně ještě i GPU - pokud to uznáte za vhodné. Můžete použít např. líh, určitě existují i speciální přípravky, no ale mi na Moravě již dlouhá léta používáme odmašťovač/všelék - domácí slivovici.
Nalepení pasivů na paměti je opět jednoduchá záležitost. Strhněte ochraný papírek, který zakrývá samolepící vrstvu a pasiv položte na paměťový čip, jemně přitlačte. Ještě před tím si promyslete, jak kolem pasivů bude proudit vzduch a podle toho směrujte jejich žebrování. Ikdyž je to vesměs jedno.
No a nyní se dostáváme k prvnímu problému - jak chladit napájecí obvody?

Jak vydno, pasiv dodávaný k Acceleru je po všech stránkách naprosto nevyhovující. Druhý je určený pro Radeony 1950Pro - takže též nepoužitelný. Tož co teď?
Čirou náhodou jsem ale našel malé pasivy od Primecooleru, které byly pro tento účel jako stvořené (což jsem si původně myslel). Na následující fotce můžete videt, jak by to mělo vypadat v ideálním případě:

Jenomže ti malí parchanti ne a ne držet. Paradoxně papírek zakrývající lepící vrstvu nešel odlepit ani při použití nejhrubějších chvatů a hmatů. Nakonec jsem je musel ke kartě ještě připevnit pomocí gumičky. Pokud tedy uvažujete o využití této možnosti, vyvarujte se pasivů od Primecooleru.
Přemýšlel jsem i o jiných alternativách. Například nechat napájecí obvody bez chlazení - tak jak to provádí ASUS na kartách se svou verzí chladiče:

Jistě zajímavým, ale náročnějším řešením by byla modifikace původního chladiče. Prostě by se uřezal a část by se přišroubovala zpět. Tím ale pochopitelně ztratíte možnost kartu v budoucnu reklamovat.
3. Jdeme do finále
Otočte si Accelero spodem vzhůru (tak abyste viděli styčnou plochu, do které vedou heatpipy). Můžete si povšimnout, že v AC nám už předem nanesli teplovodivou pastu, za což jim děkujeme
Kolem styčné plošky se nachází dvakrát čtveřice otvorů se závity a malé nálepky. Z nich strhněte ochrané papírky a nachystejte si 4 silnější podložky (krátké černé trubičky). Nás budou zajímat jen ty otvory, které jsou od sebe nejdále (úplně na kraji)

Na ně přiložte nachystané podložky - díky lepící vrstvě budou krásně držet na místě.
Nu a nyní už můžete přiložit kartu. Chladič by ji měl přesahovat jen na straně, která je obvykle nejdále od základní desky - tedy takto:

Snažte se strefit otvorem na otvor a postupně našroubujte 4 šroubky i s podložkami (tentokráte s těmi uzkými červenými). Šroubky ještě nedotahujte (no, ikdyž...)
Zbývá už jen chladič upevnit dvěmi plastovými kotvičkami. V tištěném návodu je nasazují s povolenými šroubky, ale já jsem je radši dotáhl, ať chladič zbytečně nenaráží do GPU (sice je kolem křemíkové části ochranný rámeček, ale sichr je sichr). Kotvička se skládá z L a T části. Nejprve nasazujte ty ve tvaru L - vyberte si místo, kde nezavazejí žádné kondenzátory nebo pasivy na pamětích. V návodu to dělají trochu nešikovně (tak to ani snad nejde). Mě se osvedčílo eLka otočit o 90°, zasunout mezi chladič a kartu a až byly na správném místě, tak jsem je opět otočil - jako západku na vratech. Jedna část se zacvakne do karty, druhá je mezi žebry a do té pak zhora chladiče zacvakněte Téčkovou polovinu kotvičky.
Tak a je hotovo. Ještě dotáhněte šroubky - pokud jste tak neučinili. Mezi chladičem, trubičkovou podložkou a kartou by neměly být žádné mezery. Pasivní chlazení máme hotovo, ještě foto do rodinného alba:

4. Chladím se aktivněji, Jasánek!
Pokud chcete dosahovat menších teplot, nezbude vám než použít některý ze způsobů aktivního chlazení. Arctic Cooling nabízí možnost zakoupit k Acceleru přesně k tomuto účelu vyvinutý Turbo Module, o jehož tichém chodu mám pochybnosti (1500 RPM). Proto možná bude lepší použít některý pomaloběžný 120x120mm ventilátor. V mém případě to byla výše zmíněná Noctua.
K uchycení jsem použil 4 klasické vázací pásky:

Chtělo to trochu trpělivosti, ale podařilo se. Otvory na připevnění větráku jsou skoro přesně v místech, kudy prochází heatpipy. Dobré je si pásky na jednom konci ohnout a rychle provléct - než se vrátí do původního tvaru. Pro snadnější manipulaci s větrákem pásky nedotahujte úplně dokud nebudete mít nasazeny všechny čtyři.
Výsledek, který chladí kartu a hřeje u srdce, pak vypadá nějak takto:

Pozn: Stratosovi to tak tak vyšlo, mě ne. teď mluvím o tom, že jedna z heatpipe zasahovala do chladiče na čipu paměti. Tři vnitřní žebra onoho pasivu jsem musel mírně ohnout. Nic složitého - je to hliník!

Nakonec jen pár fotek z case:

Jo a děkuji za kladné hodnocení!