Recenzia: Lenovo IdeaPad S12 s VIA Nano U2250 1.3+GHz

Vaše testy, recenze a postřehy týkající se SW a HW

Re: Recenzia: Lenovo IdeaPad S12 s VIA Nano U2250 1.3+GHz

Příspěvekod Lazar » stř 26. srp 2009 20:32:37

Ale zrovna tohoto obsahu (WMV HD) je na svete dost omezene, ne?

http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/musicandvideo/hdvideo/contentshowcase.aspx
Lazar
AMD Phenom II X4

Příspěvekod Tralalák » stř 26. srp 2009 21:03:11

Ja za to nemôžem, že Media Player Classic Home Cinema (MPC HC) nerieši prehrávanie HD videa (celé spektrum VC-1 WMV) pomoci DXVA (akcelerace pomoci GK s nizkou zaťažou CPU).

Nedá sa to takto zgeneralizovať, že je toho málo na svete.

Veď sebalepší convertor ponúka možnosť WMV 720p/1080p.
Proste ak mám notebook aký mám a mám domáce video tak prečo si ho neskonvertovať do full-HD obsahu, ktorý mi prehrá. Veď mám predsa na výber. Nie je všetko len MPEG-4 AVC (H264) MKV.

Ale môžem si pomôcť napr. Nvidiou a jej HD Content v podobe Nvidia PureVideo a Nvidia PureVideo HD, ktoré majú za prezentačné video: PureVideo 2007 Demo Video WMV 1080p.
Zdroj: http://www.nzone.com/object/nzone_hdcontent_home.html

Ale naozaj som sa chcel v tomto vlákne vyhnúť diskusii i keď plodnej v tomto duchu.
"The VIA Nano processor was designed to bring power efficiency and performance to everyone, with no compromises"
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod Lazar » stř 26. srp 2009 21:52:51

Tvorba vlastniho WMV HD mne abych se priznal ani nenapadla. S nastroji na tvorbu se kterymi jsem se setkal to bylo vetsinou utrpeni (FPS).

Spise jsem mel na mysli test VIA platformy v souvislosti s formaty DivX HD 720p (Xvid HD). Ty by mely mit naroky na prehravani relativne nizke a i dosazitelna rychlost prevodu by mohla byt vetsi nez do WMV. Pripadna mensi narocnost by mohla vest i k vetsi vydrzi na akumulatory (proti WMV HD). Treba by to za test stalo.
Lazar
AMD Phenom II X4

Příspěvekod Moris » pát 28. srp 2009 19:32:57

Ahoj!

pekna recenzia. Prave nieco taketo hladam. Naozaj prehladna a zruzumitelna recenzia aj pre laika. :)

Vsetko dobre :up1:
Moris
Intel 4004

Příspěvekod Tralalák » sob 29. srp 2009 22:20:40

Moris : Ďakujem pekne. Snáď to pomohlo.

All: Mnohí sa ma súkromne pýtajú, aké mínusy by som dal S12-tke.
Tak ak to nie je v recenzii dostatočne jasné tak to zdôrazním.

- V podstate je to youtube prehrávanie videí. S watch in HD môžte rovno zabudnúť, ale ani HQ nie je ideálne. Pri používaní mininotebooku sa s odstupom času dá povedať o youtube HQ ako veľmi rozporuplnom prehrávaní. Ako keby sa novšie videá HQ skvalitnili ako napr. HQ s pred pol roka - roka nie je až tak náročné. Viacmenej nové HQ videá na celej obrazovke už nejdu plynule so zvukom a je to také anglicky označované ako stuttered čiže zajakáva sa proste obraz a nie je to plynulé. Samozrejme pokiaľ to je na malej obrazovke teda nie full-screen tak je to v pohode. (platí však, že keď sa video stiahne cez napr. keephd.com tak i HD video mininotebook plynule prehrá)
- ďalej s youtubom ako aj inými HD videami či už 720p alebo aj tými čo idu v 1080p, a veľmi náročnými stránkami na flash platí, že mininotebook sa zaťaží 70% - 100% => aj zahrievanie sa až na 62 stupňov a => zvýšenie otáčok ventilátora. Ako som uviedol vyššie v diskusii nie je to nič nevídané alebo obmedzujúce, že by Vás notebook nejak pálil na nohách alebo mal nejaký neprekonateľný zvukový prejav. Hold na Atom v spotrebe a teda aj kultivovanosti nemá( 45nm vs. 65 nm).

Ak postrehnem nejaké ďalší mínus alebo plus určite Vás budem prostredníctvom tohto vlákna informovať.

P.S. Ešte sa ma podaktorí pýtajú, že či som neskúsil Win 7 RC. Odpovedám, že nie, pretože to nie je ani mojím cieľom pokiaľ je Win XP Home súčasťou mininoteboku a naozaj ja nemám dôvod pri svižnosti XPčiek nateraz na tom niečo meniť. Okrem toho len pre informáciu tých, ktorých by to zaujímalo v mediach prebehla správa, že Win 7 je na tom so spotrebou horšie ako Win XP.
zdroj: http://computerworld.cz/testy/windows-7-na-netbooku-zkracuji-zivotnost-baterie-az-o-tretinu-4578
"The VIA Nano processor was designed to bring power efficiency and performance to everyone, with no compromises"
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod 1742 » ned 30. srp 2009 9:38:39

Já bych si ještě dovolil k Tralalákovi doplnit to, že touchpad je pravděpodobně jeden z nejhorších touchpadů, které jsem na noteboocích viděl. Kdyby byl zapuštěný a měl nějaký klouzavý povrch, bylo by to úplně v pořádku, ale je to vážně první touchpad, na kterém mi drhne prst (neklouže, ale prostě skáče). První den na tom byl absolutní děs, časem se to asi musí vyšoupat. A samozřejmě tím, že není zapuštěný a nemá klouzavější povrch, člověk nepozná, jestli prstem jezdí po šasi, nebo touchpadu.

Další nevýhoda, která je ale pochopitelná, je instalace Windows XP s takovým balastem, který zpomaluje PC asi o 60%. Norton, nějaká Office sada a 60 dní, různé frameworky od MS, které používá jeden program (který zapnete jednou, popř. na machrování před známými) a podobně. Osobně jsem to vzal a okamžitě přeinstaloval, protože odinstalace toho balastu trvá vážně déle, než instalace XP Home na čisto.

Jinak, k výkonu s 1080p HD videji, tam to určitě není tak růžové. WMV fullHD by to tedy přehrát mělo, jenže co jsem stahoval od MS, WMV fullHD má jen nějakých 140MB, takže se nedivím. Včera jsem zkoušel klasické avi, přesněji řečeno "AVI Microsoft mpeg4, mp3 stereo sound - Compatible with Windows XP" jak 720p, tak 1080p z této stránky - http://www.bigbuckbunny.org/index.php/download/. Velikost 1080p souboru byla nějakých 680MB

720p naprosto v pořádku, 1080p bylo prostě pomalejší. Ve VLC to občas jelo absolutně plynule (náročné scény) a najednou tam všichni stáli, zavlněla se tráva a video se trhalo. Nevím, proč, když náročné scény to i zvládlo, prostě 1080p je na tom vcelku špatné.

Pokud by měl někdo nějaký odkaz na *.mkv trailer, rád jej také vyzkouším.

A ještě k Windows 7, ty jedou samozřejmě bez problémů. Drivery k Vistám a W7 32b jsou zde -http://markeby.net/lenovo/lenovo.html Doporučuji ale upgradovat paměť, nejlépe o ty 2GB, protože 768MB čisté ram je pro W7, nebo dokonce Visty, hodně málo.
Naposledy upravil 1742 dne ned 30. srp 2009 9:42:43, celkově upraveno 1
1742
Motorola 68000

Příspěvekod Lazar » ned 30. srp 2009 9:42:32

Nejde o velikost souboru (ta je ovlivnena mj. delkou zaznamu), ale z hlediska narocnosti spis o bitrate video streamu.
Lazar
AMD Phenom II X4

Příspěvekod 1742 » ned 30. srp 2009 9:46:23

Já jsem malou velikost WMV fullHD bral jako komprimaci. Klasické WMV soubory jsou taky menší, než stejně dlouhé AVI soubory, ale kvalita je o dost horší (i když u HD jsem si nevšiml, že by to bylo nějak horší oproti klasickému HD). To, že náročnost závisí na bitrate samozřejmě vím, ale ono fullHD video jsem zkoušel jen ze zvědavosti, o půlnoci a bitrate ani podobné věci se mi zjišťovat nechtělo (ve Vistě na to tuším stačí pravý klik, v XP ne :/).
1742
Motorola 68000

Příspěvekod Tralalák » ned 30. srp 2009 10:20:54

1742: Veď som hovoril, že 1080p ak ide tak ide s odretými ušami a treba hľadať prehrávač.

Čo sa týka videa tak uvediem nasledovné. S standard definition tzv. SD videa typu MPEG-2, DVD, DivX, Xvid sú pre minibook ľahôdkou. Iná kategória je HD video resp. full HD video. Nie je cieľom recenzie tu vysvetlovať rôzne formáty pretože by to presiahlo rozsah tejto recenzie. Ako môžte na videu vidieť VIA Nano U2250 1.3+GHz (1.6GHz capable) sa dôstojne v prehrávaní videa v HD rozlíšení terminátorsalvation “1080p” (trailler, MPEG-4 (QuickTIme), 8 805 Kbps, 1920x800 (2.40.1), at 23.976 fpc, AVC (Main@L4.0) (2 Ref Frames).) hrubou silou aj procesoru Intel Celeron M 1.6GHz. Obdobne to platí aj pri videu WMV HD 1080p (1920*1080). Tu treba povedať, že processor zvláda prehrávanie s odretými ušami niekde pri balance medzi 88% až 100% resp. rátajte so 100% (za použitia aktuálnych K-Lite codek pack). Čo sa týka HD videa tak obecne 720p (1280*720) je pre kombináciu VIA Nano U2250 + VIA Chrome9 HC3 to pravé orechové. Čo sa týka 1080p videí tak samozrejme nájdete aj také, na ktorých si aj VIA Nano vyláme zuby, Ono 1080p nie je totižto samozrejmosť. Ako som vyššie uviedol treba naištalovať aktuálny K-Lite codek pack a ani vtedy nemáte vyhrané.

Ja používam Media Player Classic Home Cinema (MPC HC), ktorý sa nachádza vždy v aktuálnych K-Lite codek pack.
Napr. som skúšal Elephants_Dream_HD.avi:
First video stream: 10.0 Mbps, 1920*1080
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod Tralalák » ned 30. srp 2009 10:42:33

1742: Veď som hovoril, že 1080p ak ide tak ide s odretými ušami a treba hľadať prehrávač.

Čo sa týka videa tak uvediem nasledovné. S standard definition tzv. SD videa typu MPEG-2, DVD, DivX, Xvid sú pre minibook ľahôdkou. Iná kategória je HD video resp. full HD video. Nie je cieľom recenzie tu vysvetlovať rôzne formáty pretože by to presiahlo rozsah tejto recenzie. Ako môžte na videu vidieť VIA Nano U2250 1.3+GHz (1.6GHz capable) sa dôstojne v prehrávaní videa v HD rozlíšení terminátorsalvation “1080p” (trailler, MPEG-4 (QuickTIme), 8 805 Kbps, 1920x800 (2.40.1), at 23.976 fpc, AVC (Main@L4.0) (2 Ref Frames).) hrubou silou aj procesoru Intel Celeron M 1.6GHz. Obdobne to platí aj pri videu WMV HD 1080p (1920*1080). Tu treba povedať, že processor zvláda prehrávanie s odretými ušami niekde pri balance medzi 88% až 100% resp. rátajte so 100% (za použitia aktuálnych K-Lite codek pack). Čo sa týka HD videa tak obecne 720p (1280*720) je pre kombináciu VIA Nano U2250 + VIA Chrome9 HC3 to pravé orechové. Čo sa týka 1080p videí tak samozrejme nájdete aj také, na ktorých si aj VIA Nano vyláme zuby, Ono 1080p nie je totižto samozrejmosť. Ako som vyššie uviedol treba naištalovať aktuálny K-Lite codek pack a ani vtedy nemáte vyhrané.

Ja používam Media Player Classic Home Cinema (MPC HC), ktorý sa nachádza vždy v aktuálnych K-Lite codek pack.
Napr. som skúšal Elephants_Dream_HD.avi:
First video stream: 10.0 Mbps, 1920*1080 (16:9), at 24.000 fps, S-Mpeg 4 v2
First audio stream: 448 Kbps, 48.0 KHz, 6 channels, AC-3

Toto video proste nejde optimálne, pretože zvuk nejde zároveň s obrazom.
Podľa môjho názoru mininotebooj je stavaný pre 720p videá a to, že tu a tam nejaký 1080p ide plynule je len plus.

Čo sa týka touchpadu tak ja ako ani priateľka sme podobný problém nezaznamenali. Asi máme každý iné prsty. Osobne si myslím, že akokoľvek bol HP 2133/2140 Mini-Note top ultramobilný mininotebook čo sa týka spracovania s touchpadom sa pracovalo omnoho horšie pretože bol omnoho užší a aj tak som si časom na to zvykol. (subjektívny názor užívateľa)

K preinštalovaní XPčok len toľko. Že všeobecne každé preinštalovanie pomôže. Neviem čo by si hovoril, keby si vyskúšal toľko benchmarkov, kodekov, aplikácii, videí pri testovaní ako ja, ktoré ani neboli predmetom recenzie, teda svojím spôsobom dočasnej hávede. MS Office 2007 mám ak sa nemýlim na 60 dní zadarmo a Norton Internet Security myslím na 90 dní. Tak prečo to nevyužiť. Súhlasím však s tým, a to je podˇa mňa fakt, že Norton Internet Security je jeden s najnáročnejších nielen antivírových security ochrán, takže ak má niekto už v zálohe menej náročný antivirák tak nech sa páči urobí podľa mňa len dobre. Aj napriek támto skutočnostiam pri upgrade na 3GB SO-DDR2 667MHz RAM necítim pri mojej práci spomaľovaný (subjektívny môj pocit).

P.S. na youtube určite postupom času, okrem mojich veľmi amatérsky videii točených na mobile pribudnú aj ďalšie. Jedným je včerajšie amerického užívateľa s nickom texanman:

zdroj: http://www.youtube.com/user/texanman

P.S.2: Ďakujem za plodné pripomienky užívateľa. :up1:
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod 1742 » ned 30. srp 2009 11:21:42

Já neříkám, že jsi tvrdil něco o naprosto plynulém přehrávání 1080p, jen jsem porovnával 720p playback a 1080p playback... Některé 1080p hold jdou (WMV mi šlo bez problémů), některé hold ne :-). Já používám VLC player a také Media Player Classic Home Cinema. S žádným 720p, co jsem zkoušel, jsem problémy neměl, čili ano, notebook/netbook je vážně určen hlavně k 720p a jako třešnička na dortu to zvládne některé formáty (či videa s nižším bitratem) fullHD.

Jinak, mně osobně se právě na HP 2133 pracovalo s touchpadem daleko lépe, než na Lenovu S12 :-)). Nejen, že mi perfektně sedl širokoúhlý tvar, ale perfektně mi sedly i tlačítka na boku a HW tlačítko pro vypnutí touchpadu se mi opravdu líbilo... To jediné mi na Lenovu chybí :-). Naštěstí se dá ale touchpad nastavit tak, aby při psaní deaktivoval možnost "tapnutí" (čili ne kliknutí), takže to není tak hrozné, tahle funkce se mi zas ohromně líbí u Lenova. Otázka mimo, má S12 multitouchpad? Co jsem zkoušel, 2 prsty naráz mi to neumělo :-).

Mimochodem, s Texanmanem můžete diskutovat zde. Taky proto to video natočil :-). Já osobně jsem si před chvilkou taky natočil práci s mým Lenovem, ale je to jen přes foťák a nevím ani, jestli to hodím na YT. Ještě uvidím, až to sestříhám a tak.
1742
Motorola 68000

Příspěvekod Moris » ned 30. srp 2009 11:27:49

1742: Hod, kukneme sa :)
Moris
Intel 4004

Příspěvekod Tralalák » ned 30. srp 2009 11:47:04

V pohodičke 1742.
Som rád, že tu je niekto kto má rovnakého "miláčšíka" ;)
Ostatne obaja sme fičali už aj na HP 2133 Mini-Note.
Pozdravuj Texanmana a osadenstvo toho fóra od Tralaláka (Arthura), a kľudne im tam hoď link na toto vlákno aj keď im po slovensky nič nepovie. Vidím, že link na moje youtube video si tam už dávnejšie hodil. Ale aspoň sa môžu "pokochať" obrázkami.
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod swarm » ned 30. srp 2009 18:59:14

Tralalák píše:Kludne sa ozvite keď ho budete mať.

Ve čtvrtek jsem odjel pryč, takže jsem poslání (původně plánované na pátek) testovacího kusu z lenova odložil. Člověk, co tohle řeší, je teď pryč, ale za týden by se měl vrátit, tak pak to pořešim a dám ti vědět. Mezi tim zkusim vymyslet, co všechno by se hodilo otestovat.
Diagon Swarm - redaktor NOTEBOOK.cz
Don't fix it when its not broken.
Nový blog o noteboocích :arrow: [WWW]
swarm
Motorola 68000

Příspěvekod sladz » stř 02. zář 2009 23:08:01

AHoj,
velice pěkná recenze, opravdu moc děkuji, na tohle jsem čekal.
mám ale dotaz, který s tímto tématem souvisí i nesouvisí.
Jde o jednu věc. měl jsem osobního asuse A6KM s turionem 3600 tušim, 1GB RAM, GF 7600(asi, už přesně nevim)256MB. hrozně se mi přehříval, dal jsem ho pryč, nyní mám ACER travelmate 4600- CPU pent M 740-1,73GHz,533fsb,2MBL2,graf karta ATI radeon X700...ten mám služební, bohužel je po těch letech už velice opotřebovaný, šasi popraskané snad na všech místech, displey musí běžet na max podsvícení aby byl čitelný, panty jsou KO, všechno bych přežil,ale chlazení je asi už taky KO a 100% času jede ventilátor na 100%otáček- z toho plyne přehřívá se mi toa neustále to dělá neskutečný kravál. pro pracovní účely v provozu to stačí,ale na doma je to naprosto nevyhovující kvůli tomu kraválu.
rozhodl jsem se zakoupit nový nootebook, vyhlídl jsem si výše recenzované lenovo a ASUS K4Oij.jde o jednu věc, nechchi kvůli velikosti už úhlopříčku přes 14", kvůli přenositelnosti, je tam dost velký rozdíl mezi 14 a 15" displejem.lenovo s12 je bomba,ale asi jsem starousedlík a mám potřebu vlůastnit i DVDrom, proto pokukuju i poo K40ij. popravdě bych asi raději to k40ij,ale zarazil mě použitý procesor celer core duo T 3000 bez speedstepu. Mám ztrach z toho, že rozdíl mezi těmito ntb ve výkonu nebude až tak velký jak si myslím a že nakonec moje touha k s 12 je opodstatněná. s12 jsem držel, pracoval jsem s ní a zamiloval jsem si jí,ale stále ten asus mi tak trochu nabourává mojí rozhodnost k čemu se přiklonit. řekněme, že mi je jedno, jestli to bude 12 nebo 14", řekněme že mi je fuk, jestli to má nebo nemá DVD, bude to 2(potažmo 3 PC) domu, pro mě ale nejpoužívanější pracovní stanice, je mi fuk zda to vydrží 2 nebo 5 hodin na bateirii,ale chci aby to bylo zticha, teplota v normě. výkonostně to nedokážu porovnat. může mi někdo prosím k tomu něco napsat?
upřesním ještě co by to mělo umět. práce s fotografiemi-fotoshop, gimp, grafika webu, střih a editace videa, 3D cad- Acad, solid works, wodr, excel, klasik stream video- fotbal hokej přes net, dvbt tv přes usb kartu, hry nehraju, takže hlavně spíš k té grafice a editaci videí, snad ještě možná zmínim videokonference..nejsou podmínkou.
Jak to kdo vidíte s tím procesorem T3000? mi to přijde jako návrat k P3 do minulosti :-(

děkuji moc
sladz
Intel 4004

Příspěvekod Tralalák » čtv 03. zář 2009 8:29:51

>>sladz: Ďakujem.

Keď som robil test VIA Nano v teste „jednašestiek“ (update 01.06.2009)
http://www.extrahardware.cz/forum/viewtopic.php?f=38&t=5912
tak jedným s testovaných notebookov bol
ASUS A6M : AMD Sempron 3200+ @ 1.6GHz / 1GB DDR2 667MHz / Nvidia GeForce Go 6100 / HDD 80 GB, 8 MB cache, 5 400 ot./min. / uhlopriečka displeja: 15,4“

AMD Sempron 3200+ @ 1.6GHz (DH-F2) /90nm, Out-of-order, L1 cache: 128KB, L2 cache: 512KB, MMX (+), 3DNow! (+), SSE, SSE2, SSE3, x86-64? Max. TPD: 35W, Dvojkanálový DDR2 pamäťový radič.

Môžem potvrdiť jednu vec. Tento notebook aj podľa slov priateľky, ktorá ho 2 roky používala bol pre ňu katastrofa. Notebook sa tak neznesiteľne zahrieval a ventilátor naozaj dával veľmi o sebe počuť aj pri klasickom brouzdaní po internete natožto pri sledovaní filmov, že bolo naozaj neprijemné mať ho na nohách, Ja teraz samozrejme nejdem odsuduovať Asus možno, že mala vadný kus to neriešim, ale to čo ste napísal mi hneď oživilo pamäť. Asus A6M mal vývod telpého vzduch zozadu vľavo hneď vedľa koncovky napájacieho adaptéra. Dokonca 2x za tak priehrial aj adapter, že prvý krát sa kúpil nový a teraz (pred 3 mesiacmi) druhý krát sa tam normálne asi roztavil, že ho manuálne ani nejde vyťiahnuť von takže notebook je nepožiteľný. To môj služobný (už dávnejšie nie) Fujitsu-Siemens AMILO Pro V2055 s Celeronom M 1.6GHz, ktorý sa zahrieva/l až na 85 C bol z hľadiska konfortu a práce ako aj práce na nohách, zahrievania sa a hlučnosti nebe a dudy (v kladnom slova zmysle) oproti Asusu A6M

Naspäť k S12 a Vašej otázke.
1. Intel Celeron Processor T3000 1.80 GHz (1M L2 Cache, 800 MHz FSB) bez speedstepu vs. VIA Nano U2250 1.3+GHz@1.6GHz v hrubom výkone (2 vlákna) je každému jasné, že VIA Nano prehráva a to výrazne.
VIA Nano v teste „jednašestiek“ (update 01.06.2009) porovnával hlavne 1 vláknové benchmarky tak tam si môžte pozrieť cca rozdiel.

2. Samozrejme už dávno mám externú USB slim-DVD/RW avšak k S12 som ju ešte ani nepoužil a vlastne ani si nepamätám kedy som ju naposledy použil. (ale to je moja subjektívna potreba, ja ju proste nepotrubujem a keď ju sporadicky potrebujem mám externú pre všetky počítače a notebooky)

3.
upřesním ještě co by to mělo umět. práce s fotografiemi-fotoshop, gimp, grafika webu, střih a editace videa, 3D cad- Acad, solid works, wodr, excel, klasik stream video- fotbal hokej přes net, dvbt tv přes usb kartu, hry nehraju, takže hlavně spíš k té grafice a editaci videí, snad ještě možná zmínim videokonference..nejsou podmínkou.

Toto je možno aj otázka na užívateľa s nickom 1742, ktorý ako študent využíva (alebo bude využívať) S12-určite v škole na zložitejšie úlohy ako ja. Ja nestrihám, needitujem video, dvbt- som skúšal ešte na VIA C7 a prehrávalo ho normálne. Ono editácia - upravovanie videí je naozaj veľmi široký pojem. Čo sa týka videokonferencií, pokiaľ nevyužívajú flash čo nie tak v pohode. Ešte na 2133 Mini-Note /VIA C7-M ULV 1.6GHz/ sme skúšali rôzne videokonferencie samozrejme zabezpečované VIA PadLockom VPN teda šifrované a išli normálne - teda plynule.
Toto doporučujem si pozrieť:

HP 2133 MiniNote - Digital TV DVB-T Playback

zdroj: http://www.youtube.com/watch?v=lp2ZLlNkmig

A učite veľa zaujímavých názorov užívateľov nájdete aj vo vlákne:
Anketa: Cítite sa ako užívateľ netbooku* nespokojný?
http://www.extrahardware.cz/forum/viewtopic.php?f=41&t=8325&p=120545#p120545
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod 1742 » čtv 03. zář 2009 16:25:26

Když jsem si pročítal otázky uživatele sladz, trošku jsem se bál, že mu někdo řekne, že na to vše je Lenovo S12 v pořádku a poradí si se vším.

Pravda je, že ten procesor v ASUS K40ij je o hodně silnější, než Via nano v Lenovu. Nevím, co zvládne, či co nezvládne, od toho by na netu mohly být benchmarky, ale silnější, než Via nano bude 100%. Core Solo na 1.4Ghz je silnější cca 2x, Core Duo na 1.8Ghz si netroufám odhadnout.

sladz píše:práce s fotografiemi-fotoshop, gimp, grafika webu, střih a editace videa, 3D cad- Acad, solid works, wodr, excel, klasik stream video- fotbal hokej přes net, dvbt tv přes usb kartu

Takže, pěkně popořadě... Phothoshop a gimp by asi neměl být problém ani pro Via nano procesor (samozřejmě pokud to máš jako práci a děláš plakáty, pak pochybuji, že budeš spokojený s rychlostí, ale pokud chceš přidat pár filtrů a uložit jako JPG, není problém).

Grafika webu, tu jsem nedělal, ale pokud vím, dělají se hlavně malé bannery a třeba tlačítka, či něco takového. To by měl Lenovo zvládnout levou zadní.

Střih a editace videa - na to u Lenova zapomeň, pokud nemáš hodně času... Samozřejmě zase, záleží na tom, co děláš, ale pokud budeš chtít video dekódovat do jiného formátu (třeba máš MP4 z kamery a chceš to do AVI formátu, aby ti to přehrálo video), pak tě to bude stát opravdu hodně času.

3D cad- Acad, solid works - na to rovnou zapomeň... Via nano se na tyto činnosti neškrtá. Samozřejmě nevím, o kolik bude lepší ten Core duo, možná máme jiné představy, ale pro mě je tohle činnost plynulá jen na mém stolním čtyřjádře. Dělat školní projekty ve 3D na tomhle noťasu, to těžce pochybuji.

wodr, excel, klasik stream video - nevidím problém

dvbt tv přes usb kartu - nedokážu posoudit, ale také by neměl být problém. Nevím, jak náročné to je, ale předpokládám, že příliš ne.

Na 3D práci bych s Lenovem vážně nepočítal... Ano, vymodeluješ tam válec, krychli, či něco takového, ale na sériozní práci se to dle mého názoru nehodí. Střih a editace videa, s tou bych také moc nepočítal, možná malé soubory nebudou problém, ale jakmile budeš mít jedno velké video a budeš ho chtít konvertovat, to asi ne (nedokážu posoudit, jak je náročné vražení do videa pár efektů, nedělám to). Ten Photoshop by neměl být až takový problém, jen nevím, na jakou práci v něm notebook chceš. Každopádně obávám se, že Lenovo S12 není pracovní notebook, ale spíše školní, či "postelový" noťas... Jestli je na tom zrovna Asus K40IJ lépe, to nedokážu porovnat, nehledal jsem benchmarky. Je dost možné, že taky nebude "ten pravý" na náročnou 3D práci, to netuším.
1742
Motorola 68000

Příspěvekod Tralalák » čtv 03. zář 2009 16:34:09

Core Solo na 1.4Ghz je silnější cca 2x
ako VIA Nano U2250 1.3+GHz@1.6GHz ???

Každopádně obávám se, že Lenovo S12 není pracovní notebook, ale spíše školní, či "postelový" noťas...

No to záleží od toho čo pokladáš ako pracovný notebook, mohol by sa tu niekto uraziť, že nepracuje :)
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod 1742 » čtv 03. zář 2009 17:01:39

To je pravda, já mám nároky na pracovní PC vcelku vysoké :-). Když dělám 3D projekt já, je to X objektů o X tisících polygonech, ani školní PC to nezvládnou zobrazit.

Jinak, jak se tak znova dívám na procesorový benchmark, trošku jsem se sekl. SU3500 není 2x lepší, než Via nano na 1.6Ghz, ale o něco lepší je ( http://www.notebookcheck.net/Mobile-Pro ... 436.0.html - SU3500 je 216, Via nano na 1.8Ghz je pak 226, přičemž ta naše 1.6 by byla asi ještě desítku míst níže). Omlouvám se za mystifikaci.
1742
Motorola 68000

Příspěvekod sladz » čtv 03. zář 2009 19:38:13

díky za reakce.
jasné, že každý má ten počítač na jinou práci,někdo na tom dělá složité výpočty a někdo jen přeposílá emaily.
já jsem myslím ten uživatel, který se čas od času pouští do všeho možného, ptroto jsem zjišťoval jak je na tom s tim videem a edit. videa. ten 3D cad, konkrétně autocad 2007 mi trochu zaráží, vím, že MSI wind s 2GB DDR a intel atom (asi) 270 autocad na rýsování pobere. u toho solidworksu jsem myslel jednodušší modely, ne simulace zatížení apod. náročné akce ( i když to zvládly nějaké stolní pentia na 1,2GHz tušim s 512MB RAM).

zajímalo mě tohle všechno abych si udělal zhruba přehled, na co můžu zapomenout rovnou. takže díky moc za reakce.
tím, že jsem zmínil mé předchozí a současný ntb jsem měl na mysli zhruba porovnání s tím, co bych si dnes chtěl pořídit. když nad tím tak přemýšlým, tak jsem uvedl i to, že nový ntb nebude jako primární PC, kdykoli si můžu vzít k dispozici LENOVO R51 a nebo již zmíněný ACER. tzn, já ho budu mít při práci 99% času na kolenou v gauči či křesle. Od toho se odvíjí i můj požadavek na kvalitní chlazení a hlučnost. ( bohužel jsem se již 1x doslova a do písmene na vlastní kůži spálil- asus a6km s tim turionem- usnul jsem na cca hodinu s tímto PC na kolenou a jeho neštastná ventilace a neuvěřitelné přehřívání mi vypálilo na stehna památku v podobě 2 obřích puchýřů).

onen zmíněný asus prý disponuje novou technologií cool ice, takže by mělo být kvalitní chlazení zajištěno. to je ale otázka, jak se bude cchovat cpu CD T3000, který nemá speedstep, tzn, jeho pracovní frekvence bude neustále 1800MHz a nespadne na 800MHz nikdy. od toho též tuším, že by mohl časem vzniknout problém s hlučností ventilátoru. jenže je to zase plnohodnotné PC, za málo peněz "hodně" muziky dalo by se říct, ale až na to cpu. mám z toho strach.

takže abych to nějak ukončil, z asuse mám strach hmotnost,přehřívání, hlučnost,
lenovo nedostatečný výkon v určitých chvílích..
no nevim, fakt nevim, co by se ke mě hodilo víc :-)
sladz
Intel 4004

Příspěvekod 1742 » čtv 03. zář 2009 19:49:28

Ne, samotný autocad to pobere, tam spíš zapomeň na nějaké složité rýsování kvůli rozlišení, ne kvůli výkonu procesoru (ostatně já mám 2 monitory a občas je to málo). Samotná aplikace problém není :-).

Co se týče chlazení, notebook je opravdu horký, když jej mám na posteli (čili nedostatečné větrání) a vytížení procesoru je na 100%.. Pak se dostane na 63°C a spodek je docela horký. I na stole se mi občas stalo, že se mi procesor vyšplhal na 63°C. Pokud ale usneš s notebookem na nohou, tak předpokládám, že jej přestaneš vytěžovat a to se zas pěkně ochlazuje, kór když máš nastaveno automatické taktování, takže to spadne na 800Mhz a teplota na 57°C spadne za chvíli.

Co se týče technologie cool ice, ta ochlazuje pouze místa, kde máš položené ruce (pod klávesnicí) a to tak, že na ně má namířené větráčky a ofukuje to hned zespoda tuším, takže větrání jako takové nemusí být dobré. Navíc to může být dost hlučné, což je nepříjemné, když chceš koukat na filmy.

Co se Lenova týče, narýsuješ si v tom součástku, ovšem pokud potřebuješ opravdu hodně místa (třeba já minulý rok navrhoval barák s rozvodnou elektřiny, zahradou, malou kůlničkou a nábytkem), nemusí ti stačit rozlišení 1280x800 (což je stále lepší, než třeba 1024x600, které je absolutně nepoužitelné). Malý 3D modýlek si v tom taky uděláš, ale prostě vážně nic náročnějšího.
1742
Motorola 68000

Příspěvekod sladz » čtv 03. zář 2009 20:33:30

Dík za info.
no to je přesně to, z čeho amm podvědomě strach, asus je prostě asus a je to podle mě tvrdší acer (šasi má fakt lepší). no jak funguje coolice sem nezkoumal,ale celá technologie bude zřejmně na tom, že okolní vzduch je studenější než teplota člověka a jeho nasáváním do míst kde se ruce dotýkají s plasty navozuje dojem ochlazení.
po předešlé zkušenosti se toho bojim. kord když to neumí ani to autom,. snížení frekvence CPU, což vidím v dnešní době jako nepochopitelný krok. Ono se to viditelně projevilo na ceně. tento cpu T3000 jsem objevil v nějakých no name čínských a amerických noteboocích v cenových hladinách 400-500$USD.

DObře, zkusim navodit život ntb který koupím. od cca 16:00hod poběží nonstop do cca 1hod v noci. odpoledne internet, emaily, prográmko,večer nějaká ta práce jak sem popisoval.. film a spát, v případě služeb. cesty nchci tahat 5tikylovýho macka co se nevejde do normálního batohu a z důvodu absolvování cca 5 konferencí ročně je pro mne důležité aby to bylo potichu a nerušilo to ostatní. pak večer občas když je na co koukat v TV ten dvbt příjem. jako, nemam na to speciální ani přehnané nároky.aspon doufam.jak se říká, výkonu není nikdy dost. no a protože se ještě snažím při práci studovat, tak sem tam musím splnit nějaké ty úkoly, mezi některé patří i ty jednoduché 3D modely a výkresy.
sladz
Intel 4004

Příspěvekod Tralalák » čtv 03. zář 2009 21:29:44

Ja zase dostávam "otázky" takéhoto typu:

Na čo mi je pomalý netbook, keď potrebujem byť súčasne na nete, pracovať s wordom a excelom, mať pustený napr. winamp, prípadne sťahovať alebo inštalovať - proste toto s jednojadrom nejde.

Hold tralalákovi to nedalo a dokonca si natočil na video práce svojho Lenova IdeaPad S12 ako to podľa vyššie uvedených komentátorov údajne "nejde".
Naposledy upravil Tralalák dne ned 06. zář 2009 22:01:09, celkově upraveno 1
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod sladz » pát 04. zář 2009 18:42:31

no, tak já nevim. sem vážně na vážkách, ted sem ještě našel že zhruba za měsíc tu bude v prodeji ten asus s lepším procesorem T4300 kterej už ten speedstep umí, takže je to ještě větší výzva. no vim, že to nejde, ale co byste řekli, by bylo vhodnější z toho popisu co jsem napsal výše.. co by bylo vhodnější??
sladz
Intel 4004

Příspěvekod Tralalák » pát 04. zář 2009 19:52:41

>> sladz: Ja naozaj neviem čo Vám mám na to povedať. Toto je vlákno o Lenovo IdeaPad S12 ako aj diskusia k nemu. Výber toho ktorého notebooku ako takého sa rieši v iných vláknach.
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

PředchozíDalší

Zpět na Recenze SW a HW