Recenzia: Lenovo IdeaPad S12 s VIA Nano U2250 1.3+GHz

Vaše testy, recenze a postřehy týkající se SW a HW

Re: Recenzia: Lenovo IdeaPad S12 s VIA Nano U2250 1.3+GHz

Příspěvekod 1742 » pát 04. zář 2009 20:12:50

Ani já bohužel nedokáži odhadnout náročnost toho, co potřebuje sladz a výkon T4300. Zajímám se hlavně o netbooky, notebooky jako takové až tolik nemusím, neboť na nich nedělám nějak extrémně složitější práci. Možná by bylo lepší založit téma v noteboocích zde na fóru, kde by někdo, kdo ví, jaký je výkon T4300 poví, co to umí a co ne. Popř. porozhlédnout se po benchmarcích a porovnat to sám.

Mimochodem, ještě jedna rada pro sladz. Pokud bys ctěl vyzkoušet, jestli ti bude Lenovo vyhovovat, objednej si jej z netu. Pak máš tuším týden, či 14 dní nárok na vrácení peněz bez udání důvodu (ale neodlepuj ochranné fólie, jen pro jistotu, ony stejně ničemu neškodí). Takhle to můžeš zkusit na vlastní kůži a pak nám sdělit, jestli vyhovoval, či nikoliv :-)
1742
Motorola 68000

Příspěvekod sladz » pát 04. zář 2009 23:18:17

já se velice omlouvám jestli kazím vlákno, ale řeknu to na rovinu asi takhle. po lenovu jsem čmuchal od června. tralalákovo recenze mě uchvátila, bylo to přesně to, co jsem potřeboval aby dal někdo dohromady. ony ty recenze na notebook.idnes apod. webech jsou řeknu pro člověka který tomu trošku "rozumí" v uvozovkách-o ničem, přepsaná specifikace a o tom jak dlouho to nechaj běžet na stole s šetřičem obrazovk nebo se spuštěnym filmemze zahraničních webů.- sorry.. označil bych se za jako takvý ten uživatel sestředními znalostmi. Přiznam se, prošel jsem spoustu materiálů k tomu lenovu, porovnání s jinými "klasickými" CPU atd atd.. nemusím se rozepisovat, snad, prostě jsem hledal a četl, to jen na okraj, aby to nevypadalo, že nemám zájem hledat a číst a "týrám" Vás tady.

Opak je pravdou, právě, že tady jsem narazil na Vás- lidi které to zajímá a jsou v tom nějak zainteresovaní a fundovaní. Já jsem v tomhle podle Vás niemand, já si najdu benchmark, najdu si specifikaci cpu, k tomu pár komentářů, které bohužel většinou nevypovídají objektivně- jejich pisatelé nemají srovnání, což jsem zde našel a velice mě to potěšilo.chválím zdejší přispěvatele!bohužel pro mě je bechmark jen "číslo", v porovnání s ostatními čísly si dokážu představit, jaký asi rozdíl mezi cpu je. nejde však jen o cpu. pc nebo ntb je pc sestava, tak to beru, proot jsem se ani nevyptával na cpu nano.

na 99% jsem rozhodnutý pro to lenovo. už z důvodu, že si myslím, že pro mé sezení v gauči je to ideální kocour,oproti tomu asusu.(1,5vs.2,3kg) Asus sice disponuje větším výkonem, ale bratru narovinu. na tu mou práci to musí stačit, pokud ne, mám k dispozici ještě další 2 PC a mnohem vyším výkonem primárně určených k práci vyžadujícím větší výkon!!Další věc je, že s tím lenovem jsem měl možnost chvíli pracovat....s tím asuse asi jen stěží, nikde jsem ho na krámu v Plzni prostě neobjevil a dle inf. ani neobjevím, jeniné co jsem anšel byl jeho "bratr" K50ij s 15,4" lcd,ale úplně jinou konfigurací...nejde srovnávat.

o tom, že můj původní záměr byl mivvy L310 delux v 10", je zbytečné hovořit-prostě 10"je málo. bude to lenovo...druhé do rodiny aby se R61i necítilo tak samo. však ten cdrom se nechá nahradit kusem kabeluk 2PC či wifi sítí, popř tím externím dvdromem, ono stejně budouctnost si přeje ntb bez dvd mechanik a tento trend se bude posilovat. ostatně dnes máme půl tera ext disk za směšný peníz, 16GB flash disky za směšné peníze atd...

můj poslední dotaz zní: má pro mne smysl čekat na nvidia ION s atomem, máte porovnání? nebo skončit ve stejné řece s vámi na via nano s CH9??
sladz
Intel 4004

Příspěvekod Tralalák » sob 05. zář 2009 0:19:21

>>sladz: V pohode len si musíte tiež uvedomiť, že ľudia, ktorí čitájú cecenziu ich zaujímajú aj komenty a preto som naozaj chcel len usmerniť tému naspäť k S12-tke. Naozaj ak si človek založí vlákno (napr. s výberom desktopu alebo ntb) skoro vždy sa mu zainteresovaný snažia pomôcť atď. atď. Nikto nikoho neodsudzuje a ani nedegraduje! Práve naopak snaží sa poradiť resp. podať čo najrelevantnejšie informácie, ktoré sú predmetom jeho znalostí a skúseností.

má pro mne smysl čekat na nvidia ION s atomem, máte porovnání? nebo skončit ve stejné řece s vámi na via nano s CH9??

Odpoveď samozrejme odo mňa nedostanete, pretože sa cítim veľmi zaujatý a ani nie je a ani nebolo či nebude toto mojim cieľom :)

Jedno však môžem povedať pretože to súvisí so záverom recenzie.
Podľa môjho subjektívneho názoru bolo (a stále je) Lenovo IdeaPad S12 s VIA platformou pre mňa zlatá stredná cesta pri výbere mininotebooku /netbooku, subnotebooku/. Je totiž procesorovo niekte v strede až sa veľmi približuje k high-endu v tomto segmente Intel Core2 Solo SU3500 1.4GHz. Samozrejme, že sú moblinejšie minibooky teda hlavne čo sa týka výdrže, ale i výkonu nie len CPU či mGPU. Ale naozaj aj táto moja subjektivizácia súvisí s jedným z dôvodov prečo som založil aj diskusné vlákno:

Anketa: Cítite sa ako užívateľ netbooku* nespokojný?
viewtopic.php?f=41&t=8325

kde majú čitatelia - diskutéri možnoť vyjadriť sa a prezentovať svoj názor čo očakávajú alebo očakávali práve od svojho mininotebooku /netbooku, subnotebooku/ a ak ho už majú či sú s ním spokojní a pod.

---HWiNFO32---
Intel Pentium U2700 1.3 GHz@1.2 GHz (800MHz FSB, 2MB L2 cache)
Single-Thread:
ALU: 15 934
FPU: 10 163
----------------------------------------------------
Intel Atom N270 1.6 GHz (HT, 533MHz FSB, 512 KB L2)
Single-Thread:
ALU: 10 267
FPU: 5 718
Multi-Thread:
ALU: 15 339
FPU: 10 755
----------------------------------------------------
Intel Atom N280 1.66 GHz (HT,667MHz FSB, 512 KB L2)
Single-Thread:
ALU: 11 231
FPU: 6094
Multi-Thread:
ALU: 16 062
FPU: 11 187
-------------------------------------------------------
Intel Atom 330 1.6 GHz Dual-Core (HT, 533MHz FSB, 512 KB L2)
Single-Thread:
ALU: 10 798
FPU: 5 851
Multi-Thread
ALU: 31 080
FPU: 21 608
VIA Nano L2200 1.6 GHz (800 MHz VIA V4 FSB, 1 MB L2 cache)
Single-threaded:
ALU: 16 049
FPU: 13 785
VIA Nano U2250 1.3+ GHz@1.6 GHz capable (800 MHz VIA V4 FSB, 1 MB L2 cache)
Single-threaded:
ALU: 15 859
FPU: 13 650
VIA C7-M ULV 1.2 GHz (800 MHz VIA V4 FSB, 128 KB L2 cache)
Single-threaded:
ALU: 7 244
FPU: 3 452
VIA C7-M ULV 1.6 GHz (800 MHz VIA V4 FSB, 128 KB L2 cache)
Single-threaded:
ALU: 9 658*
FPU: 4 602*

* výsledky sú naškálované o 400MHz vyššie od modelu VIA C7-M ULV 1.2GHz (HP 2133 Mini-Note). V čase keď som užíval HP 2133 Mini-Note s VIA C7-M ULV 1.6GHz som HWiNFO32 ešte nepoznal, takže som test ani nemohol vykonať

Za výsledky testov ďakujeme aj užávateľovi s nickom swarm.
"The VIA Nano processor was designed to bring power efficiency and performance to everyone, with no compromises"
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod 1742 » sob 05. zář 2009 10:14:40

Já osobně rád pomáhám, když mohu, ale v tomto případě vážně nedokáži posoudit, co by mohlo být lepší. Jestli výkonnější Asus, nebo lehčí a levnější Lenovo. Bohužel, vážně netuším a bráním se příspěvkům typu "vem tohle, je to lepší," neboť když je pak člověk nespokojený, může za to ten, kdo mu to doporučil. Člověk se musí rozhodnout sám, co je pro něj nejlepší, bohužel vypadá to, že ani já, ani Tralalák nemáme dosti pádné "zátěží," které by posunulo jazýček vah buď k Asusu, nebo Lenovu (možná jen maličko :-) ).

K otázce na ION, tam je to poměrně ošemetné. Vrazí do toho pomalejší Atom, ale lepší grafickou kartu. Ostatně, Asus N10, který má podobné specifikace, byl trhák a stále se prodává za nadstandartní cenu napříč tomu, že má 10" display a malé rozlišení. ION umožní především přehrávat FullHD videa bez většího zatížení procesoru (samozřejmě za použití speciálního přehrávače) a pak umožní hrát více her, které na platformách s Via nano, či Intel Atom + GMA950 hrát nešly. Pokud je tohle to, co je vyžadováno, pak bych na ION v klidu počkal. Já osobně nepouštím fullHD videa na netbooku a ani nemám touhu hrát hry (tedy, všechny, co na noťasu hraji, rozjedu i na Via nano platformě). Vzhledem k tomu, že ale nevíš, jestli bude Via nano dostatečně silný procesor, Atomu bych se bál ještě více. Přecijen, ono i když je o 10-30% pomalejší, což nevypadá tak strašně, výkonově to je znát.
1742
Motorola 68000

Příspěvekod sladz » sob 05. zář 2009 11:33:17

díky za reakce,
vemu na 99% lenovo, hlavně kůli mobilitě a hmotnosti na povalování se s nim všude možně.
jak jsem psal, nemám nouzi si vzít k ruce klasický výkonný 15,4" NTB, takže je zbytečné to dál řešit.
nemam strach, že budu nespokojenej ;-)
díky za reakce, až pořídim, schvalně napíšu pocity :-)
ještě jednou díky.
sladz
Intel 4004

Příspěvekod 1742 » sob 05. zář 2009 12:22:54

Nyní uvažuju nad něčím, co se jmenuje Broadcom HD accelerator. Je to karta do miniPCIe slotu (v něm je třeba wifi karta) a funguje tak, že ulehčuje procesoru při přehrávání HD a FullHD videjí. O to by mě osobně až tak nešlo, jako je to pěkné, ale beru to jako bonus. Co je hlavní, Broadcom pracuje na flash optimalizaci, kdy by to šlo přes tuhle kartu a mělo by to menší náročnost na procesor, čili by se méně zahříval a měl by menší spotřebu. To by se mi velmi líbilo, protože dnes už jsou flashové reklamy všude :/.

Zde si můžete prohlédnout videa toho, jaký byl HD playback před a po instalaci HD acceleratoru. Tahle hračka stojí okolo 30USD, čili tisícovku z ebay i s poštovným a balným by to přesáhnout snad nemělo. Co na to říkáte? Má lenovo S12 jeden volný PCIe slot? Tahle hračka by měla být i do express card /32 slotu, ale tu jsem ještě nenašel na prodej.

Tady je demo přímo od broadcomu.
Naposledy upravil 1742 dne sob 05. zář 2009 12:46:35, celkově upraveno 1
1742
Motorola 68000

Příspěvekod Lazar » sob 05. zář 2009 12:41:37

Problem tohoto reseni muze byt omezena SW podpora (zatim ArcSoft Theatre). Ten pokud vim nezvlada napriklad titulky (mozna by sly pridat externe). Ovladace zarizeni podle zbezneho zkoumani neposkytuji rozhrani DirectShow (nelze jich vyuzit jinde).
Lazar
AMD Phenom II X4

Příspěvekod Tralalák » sob 05. zář 2009 16:26:51

Napr. takto nejak to funguje (IFA 2009 Berlin):

FaceVsion FV Express Card for HD video conferencing

Zdroj:http://www.youtube.com/user/minipcpro
"The VIA Nano processor was designed to bring power efficiency and performance to everyone, with no compromises"
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod 1742 » sob 05. zář 2009 16:32:12

No na tom mém řešení je pěkné to, že by chtěli do budoucna (někdy na začátku 2010, což je za chvilku) usnadnit i flash náročnost, o HD videa mi až tolik nejde. To poslední, co postoval Tralalák mi přijde, že je to jen pro videokonference, což mi přijde vcelku zbytečné a hlavně něco úplně jiného, než jsem tu postoval já :-). Vemte si, že najedete na novinky.cz a už se vám u lenova začíná točit procesor a vytížení stoupne na 50-80% jen kvůli flashi. To umí pěkně sežrat baterku.
1742
Motorola 68000

Příspěvekod Tralalák » sob 05. zář 2009 16:40:16

>>1742: Len som tým chcel ukázať ako (možno to nie je práve toto zariadenie) resp. na akom princípe by to malo fungovať.

Skôr si, ale myslím, a v tom súhlasím s názorom LAZARa:

Vimeo je taky postaveno na schopnostech Adobe Flashe, takze bude situace stejna. Je smutne, ze nejrozsirenejsi prehravac videa (Adobe Flash) je asi z hlediska naroku asi i tim nejhorsim.
Skoda, ze se Google nevzepjal k vytvoreni vlastniho pluginu na prehravani videa (nezavisleho na Adobe Flash), ktery by byl schopen tezit z akceleracnich schopnosti GK.

zdroj: http://www.extrahardware.cz/forum/viewtopic.php?f=41&t=7949

Teda najlepšie by bolo ak by konkurencia úplne odpísala Adobe flash zoptimalizovaním podobnej technológie aj pre slabšie CPU resp. nízkotaktované jednojadrá.
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod Lazar » sob 05. zář 2009 16:47:43

Ten Broadcom tezko bude akcelerovat neco jineho nez prave H.264 ve Flashi. V prubehu pristiho roku 1H/2010 se ocekava akcelerace H.264 ve Flashi jak pro Broadcom HD, tak nV (CUDA,DXVA?).
Lazar
AMD Phenom II X4

Příspěvekod Houmer56 » sob 05. zář 2009 17:38:14

sladz píše:díky za reakce,
vemu na 99% lenovo, hlavně kůli mobilitě a hmotnosti na povalování se s nim všude možně.

Kdo má zájem o tenhle kousek, tak by si měl pospíšit. V současné době je to nedostatkové zboží, příští týden přijde do ČR něco přes 100ks a potom už je asi chvíli neuvidíme. Podle Lenovo zástupce jich více dojednáno není, protože prodejnost tohodle kusu s VIA se absolutně nečekala. I mě samotného ten zájem dost překvapuje, každou chvíli se na něj někdo přijde zeptat a nějak mi není jasné proč.
Naposledy upravil Houmer56 dne sob 05. zář 2009 17:44:06, celkově upraveno 1
Houmer56
Intel Pentium D

Příspěvekod Lazar » sob 05. zář 2009 17:40:47

Co jsem koukal, tak zatim je skladem v Alze stale.
http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-s12-cerny-d133868.htm
Lazar
AMD Phenom II X4

Příspěvekod Houmer56 » sob 05. zář 2009 17:45:21

Je možné, že má někdo nasysleno, ale u distributora momentálně svítí 0.
Houmer56
Intel Pentium D

Příspěvekod Tralalák » sob 05. zář 2009 17:53:49

>>Houmer56:

Podle Lenovo zástupce jich více dojednáno není, protože prodejnost tohodle kusu s VIA se absolutně nečekala.
I mě samotného ten zájem dost překvapuje, každou chvíli se na něj někdo přijde zeptat a nějak mi není jasné proč.

No prečo asi ... :rofl:
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod Lazar » sob 05. zář 2009 17:54:35

I mě samotného ten zájem dost překvapuje, každou chvíli se na něj někdo přijde zeptat a nějak mi není jasné proč.

Duvody mohou byt ruzne:
vyssi vykon nez Atom?
LCD 12"
rozumne rozliseni (1280x800)
okamzita dostupnost
podpora 64 bitu, virtualizace?
Lazar
AMD Phenom II X4

Příspěvekod Houmer56 » sob 05. zář 2009 18:02:43

Spíš se setkávám se starostmi jak případně obnovit OS (není k tomu CD s OS), takže pochybuji, že by věci jako 64 bit, virtualizace, výkon nebo rozlišení někomu trhalo žíly. Asi to bude opravdu zásluha i Tralaláka :clap:
Naposledy upravil Houmer56 dne pát 12. bře 2010 9:32:10, celkově upraveno 1
Houmer56
Intel Pentium D

Příspěvekod 1742 » sob 05. zář 2009 18:14:45

Hlavně Lenovo na platformě Via mělo ohromný úspěch v zahraničí, pokud vím :-). U nás ani nevím, ale Samsung NC20 se neprodával, přitom měl taky Via nano, ale Lenovo bylo vykoupeno vcelku hned. Na pár zahraničních fórech si už stěžovali, že Via nano verzi nemůžou sehnat a že je to nedostatkové zboží. Tím lépe, aspoň Via ví, že o její procesory zájem je a já věřím, že místo mezi Intelem a AMD, minimálně v netboocích, určitě má :-).
1742
Motorola 68000

Příspěvekod Lazar » sob 05. zář 2009 18:15:27

No uz to, ze se nekdo pta na pripadnou obnovu OS ukazuje urcitou pokrocilost/zkusenost.

Podle mne muze hrat velkou roli ten 12" display. Ono kdyz si clovek da vyhledat netbook & 12" tak tech alternativ zas tak moc neni. Takze se do nej muze koncetrovat i tento zajem.
Lazar
AMD Phenom II X4

Příspěvekod Houmer56 » sob 05. zář 2009 18:27:37

To může značit i to, že s notebooky/netbooky nemá vůbec žádnou zkušenost :)
Chtěl sem tím jen říct, že těch důvodů bude asi více, než jen technické specifikace. Ale 12" je asi opravdu pro lidi dost lákavé, i když já osobně bych uvítal spíše opak. Například CULV Core2 Solo v nějaké 10", ale pokud vím tak se nic takového nechystá (alespoň u Lenova).
Houmer56
Intel Pentium D

Příspěvekod Lazar » sob 05. zář 2009 18:33:35

Kdo vi, treba je to "doporuceni" vyrobcum, tak jako Atom nema byt ve >10,2" LCD, tak CULV nesmi byt v <11,6". VIA nastesti takovato doporuceni nevznasi. ;-)
Lazar
AMD Phenom II X4

Příspěvekod Tralalák » sob 05. zář 2009 18:57:48

>>1742:

U nás ani nevím, ale Samsung NC20 se neprodával, přitom měl taky Via nano, ale Lenovo bylo vykoupeno vcelku hned.

Samsung notebooky sa u nás vôbec nepredávali (resp. svojho času ad-hoc predávali), ale nie oficiálne pod distribúciou Samsungu. Podľa najnovších informácií z IFA 2009 Berlín, Samsung konečne prehodnotil túto stratégiu a od začiatku roka 2010 by mal Samsung distribuovať notebooky aj v našich končinách s čím suvisí samozrejme aj zabezpečenie servisu.
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod 1742 » sob 05. zář 2009 19:12:54

Lazar: To je hloupost, Acer do svých >10" netbooků dal atom série Z.

Tralalák: To vím, že se u nás nedistribuoval, ale tam, kde se distribuoval, takový prodejní úspěch, jako Lenovo neměl, pokud vím :-).
1742
Motorola 68000

Příspěvekod Tralalák » sob 05. zář 2009 19:20:44

>>LAZAR:
Kdo vi, treba je to "doporuceni" vyrobcum, tak jako Atom nema byt ve >10,2" LCD

>>1742:
To je hloupost, Acer do svých >10" netbooků dal atom série Z.

Problém je však v tom, že ak si všimnete netbooky s Atomom pri TFT 12.1" a 13.3" tak sú použité slabšie Atomy Z-série. Asi nemusím vysvetlovať prečo tomu tak je.
Obrázek
Tralalák
aVIAtik

Příspěvekod Lazar » sob 05. zář 2009 21:11:42

Pouziti Atomu Z5x0 ma svou logiku. Pouslbo (GMA500) na rozdil od GMA950 obsahuje HW akceleraci H.264,VC-1,Mpeg-2, takze je sance vetsi display/rozliseni v multimediich vyuzit.
Lazar
AMD Phenom II X4

PředchozíDalší

Zpět na Recenze SW a HW