oprava grafické karty "upečením"

Rady a diskuze kolem 3D a 2D akcelerátorů nejen od nVidia a ATI

Re: Upečte grafiku! Víkendový test :)

Příspěvekod janlik » sob 26. pro 2009 1:25:03

jj,už mi docvaklo,když jsem měnil před sto lety chladič u 7800GT za Zalmana,bylo to tam taky,to ti nezávidím,co myslim bude asi slabý...např.:
http://www.k24.cz/index.php/category/77 ... owall/true
jinak co jsem zběžně koukal pár lidí něco podobného shánělo,leč asi se jim moc nedařilo,kdyby si něco vymyslel,dej vědět,hodně štěstí
janlik
Motorola 68020

Příspěvekod Kukki » pon 28. pro 2009 12:27:35

Noo hned ako som si to precital tak som to isiel skusit s mojou byvalou :) asus geforce 6600 gt 256mb a funguje mal som ju tam sice iba 5 min na rozohriatej a ide tak som ju potom svacol bratovy do pc namiesto geforce FX 5200 :)..
Kukki
Intel 8008

Příspěvekod Roaf » úte 12. led 2010 1:24:18

Dostala se mi do pazourů další 8800GTX. Upečeno jako předchozí 250°C/7min. Je O.K.
To janlik: Už poučen sundáváním chladiče minulé 8800 jsem nejdříve sundal plechový držák karty do skříně a potom chladič a ty divné teplovodivé polštářky se podařilo nepoškodit- zůstaly na chladiči. Na té předchozí jsem místo nich použil nakonec samolepky na přilepení paměťových chladičů. Značku nevím, neb byly od známého, co se zabývá radiotechnikou, ten pořeboval tyto chladiče k jiné montáži a somolepící podložky mu zbyly.
Roaf
Intel 4004

Příspěvekod switch » úte 12. led 2010 8:23:21

Roaf píše:jenže čím nahradit tu divnou plst mezi chladičem a pamětí, napajecími obvody,... Nyní je tam asi 0.5 mezera. Původní se při sundání chladiče z velké části potrhala. Má někdo nápad nebo zkušenost? Dík.

Skvěle se na to hodí tohle: http://shop.fkt.cz/teplovodiva-folie-so ... +dp106798/ Stejný materiál používá na svých kartách ATi, při sundání chladiče se to netrhá.
Vypadá to nějak takhle:
Obrázek
Obrázek
Samozřejmě se to dělá ve více šířkách, 1mm stačí
...in 2010, when you pay 50 bucks for a game, you don't get the whole game. Viva la DLCs.
switch
Moderátor

Příspěvekod Jerry19 » sob 23. led 2010 3:17:08

http://www.pcforum.sk/jak-opravit-grafiku-upecte-ji-v-troube-vt67673-60.html#647417

Nafotenie a napisanie prispevku netrvalo 6x dlhsie ako samotna oprava karty. :) Zabralo to zanedbatelne viac casu ako samotne pecenie. V mojom pripae najviac casu zabralo vyberanie elyt kondenzatorov a ich opatovne vkladanie.

Video som netocil, lebo myslim si ze by to bolo zbytocne. Myslim ze kazdemu je jasne vsetko z povodneho clanku. Jedine co potrebujete vediet je, ake kondenzatory mate na karte, teplotu a cas v trube a ze treba kartu otocit stranou kde su velek suciastky a samotny GPU hore, aby z nej nic nepovypadavalo.

Ku vytecenym kondikom:

Treba rozlisovat elektrolyticke kondenzatory a kondenzatory s pevnym dielektrikom (kovove puzdro). Na novsich kartach su uz vacsinou len kondiky s pevnym dielektrikom. Tie nemaju ziaden tekuty elektrolyt v sebe a teda neam z nich co vytiect. No a zaroven by im nemala zvacsena tepltoa tak vadit. U beznych elyt kondikov klesa zivotnost kondika cca na polovicu pri zvacseni teploty o kazdych 10°C.
Jerry19
Intel 8080

Příspěvekod Jerry19 » pát 05. úno 2010 15:49:13

Impulzny menic napatia z 12V na napatie pre GPU pracuje na nejakej frekvencii a ak ta je podobna ako frekvencia na ktorej pracuje menic na motherboarde ktory robi to iste teda z 12V napatie pre CPU, resp. je podobna ako frekvencia na ktorej pracuje samotny ATX zdroj, ktory je tiez impulzny tak to koliduje a dochadza k interferencii, vznikaju tam rozne harmonicke zlozky a prejavuje sa to piskanim cievok. Neda sa to jednoduchym sposobom odstranit. Treba kupovat kvalitne karty a zdroje a treba vediet ktore komponenty s ktorymi maju konflikt (zatial som na internete nenasiel nejake zoznamy ale myslim ze tuto alebo na inom fore som zaznamenal pokus nieco take vytvorit a topic ktory sa tymto zaobera). Piskanie zaroven naznacuje ze cievky su zrejme horuce a nerobi im to dobre. Cievka ma vlastnost ze neprepusta vysoke frekvencie a kondik opacne neprepusta frekvencie nizke, podla toho aka je hodnota toho kondika alebo cievky tak tak sa meni hranicna frekvencia pri ktorej je uz utlm 3dB. Ked tecu prudy, ktore maju nizsie frekvencie, nizsie harmonicke zlozky prudu, tak mozu sposobovat vibracie zavitov cievky a ak je to na dostatocne nizkej frekvencii tak to je pocut. Okrem toho tieto nizke frekvencie v akustickom pasme sposobuju nadmerne nahrievanie cievok, pretoze tam by tak nizka frekvencia nemala vobec byt ktoru je pocut a pri tak nizkej frekvencii je indukcna reaktancia tej cievky nizsia ako pri frekvencii s ktorou sa rata a ktora tam ma byt a to sposobuje ze tam tecie prud na tejto nizkej frekvencii, ktory neni zanedbatelny. Tieto nizke harmonicke ktore vzniknu v dosledku interferencie impulznych menicov neprospievaju nie len cievkam. Kondenzatory su tiez vyratane tak aby odfiltrovali a vyhladili oscilacie napatia na nejakej vysokej frekvencii a cim je frekvencia nizsia tak an filtraciu napatia treba kondenzatory s vacsou kapacitou. Teda stalost napatia sa zhorsuje. KEd mate PC ktory piska tak je jasne ze na tom PC pojde grafika pretaktovat ovela slabsie ako na PC kde nic nepiska, hlavne z dovodu kvality napajania a toho ako je napatie vyhladene.

Este som nevidel PC ktory by mal tento problem a bola v nom doska INTEL zdroj Seasonic S12 a nejaka nVidia napr. od Gigabyte. Ale videl som x PCciek kde je doska ASUS, alebo ASrock a nejaka ATi od Shappire + moze byt aj kvalitny zdroj. A ta karta ked ju date do ineho PC tak aj tam bude piskat. Cital som aj ze niektore nVidie mali tento problem. Tu ale zlezi od konkretneho modelu a vyrobcu.

Ja by som povedal ze sa hlavne jedna o problem graf. karty. Vacsinou ked narazim na tento problem tak zistujem ze to sposobuje grafika a ze ked ju dam do ineho PC tak to potom piska aj tam. Pricom nemusi piskat samotna karta, mozu na nej byt pouzite cievky zaliate (sive alebo cierne kocky) Ale cievky v zdroji, lebo ten prud co tecie do karty tecie zo zdroja a vsetko cim prechadza moze piskat a prave v zdroji su cievky, ktore nemusia mat dokonale fixovane zavity, resp byt zaliate v nejakej hmote kompletne.

Zalezi proste hlavne na tom akym sposobom je prevedeny regulator napatia pre GPU na graf. karte. Na akej frekvencii on samotny pracuje a ako dobre filtrujerychle zmeny prudu ktory je odoberany samotnym GPU. Na to by tam mali byt kondenzatory ako zasoba energie a nemalo by sa stat ze ked GPU odobera rychlo a vyznamne sa meniaci prud ze aj do karty ide z 12V vetvy do regulatora napatia pre GPU prud, ktory sa vyznamne (radovo jednotky amperov) a rychlo (ale v nizkofrekvencnom pocutelnom pasme) meni. Ide aj o to ze lacne maticne dosky maju tento regulator odflaknuty lebo sa spolieha na to ze zdro jje kvalitny a zdroj sa postara o filtraciu a stalost napatia pre dosku a regulator na samotnej doske je odj*bany. Lenze casto v PC kde je smejdova doska (a to neznamena ze je vykonovo zla alebo stara a ze v nej nemoze byt nejaky Core 2 quad) je aj smejdovy zdroj. :) K tomu sa prida vykonna grafika a problem je na svete.
Jerry19
Intel 8080

Příspěvekod dokken » úte 09. úno 2010 14:26:10

hlásím úspěch
7600GS AGP od Asusu....klasika...total artefakty, v šupliku asi dva roky...190st. cca 9 min do mirnýho smrádku.
Artefakty pryč...normálně jede :up:

beforeObrázek after Obrázek

edit:
Touto metodou jsem ještě dnes reinkarnoval LCD monitor Neovo F-417. Minulý rok v srpnu začlo lehké moire a to se zhoršovalo. Po kuchnutí monitoru jsem stál před dilema co s tím. Na desce jsem povyměnoval většinu elytů, ale bez efektu. Po dnešním úspěchu s grafikou jsem se rozhodl zkusit to i s monitorem. Nejdříve jsem pekl desku s elytama...nic. Pak jsem vrazil do trouby tu druhou menší a po vychladnutí...voila...jede :-). Teď nechám jet PC v nějakým 3D režimu minimálně 48h v kuse a pak hodím report. Lehce pod 200st./1O min

Obrázek

Po přečtení většiny příspěvků včetně zahr.fór, se domnívám, že je zde úspěšnost zhruba 70% za čímž si pevně stojím.
Kecy nevěřících Tomášů typu kravina, blbost, to přece....apod., jsou opravdu jen KECY.
Pánové...pečte do bezvědomí!!!! FUNGUJE TO :up1:

EDIT
na cizích fórech tvrdí, že takto reinkarnovaná elektronika běží max.2-3 týdny a pak se závada projeví znovu, takže uvidíme. Přivítal bych dlouhodobé zkušenosti od dalších pekařů.... :?:
Naposledy upravil dokken dne stř 10. úno 2010 12:30:30, celkově upraveno 2
dokken
Intel 4004

Příspěvekod glu » stř 10. úno 2010 17:55:00

dokken píše:... Přivítal bych dlouhodobé zkušenosti od dalších pekařů.... :?:

Moje dlouhodobe zkusenosti jsou nic moc. Muj ntb Philips X54 s grafikou Geforce Go7400 vydrzi po peceni (viz str.4) tak mesic a pak je potreba znovu pect. Celkem uz 5x behem pul roku, ale porad lepsi nez ho vyhodit.
glu
Intel 80386 DX

Příspěvekod Roaf » ned 14. úno 2010 10:44:37

Výdrž po upečení: Na vánoce jsem pekl 8500 a 8800, viz příspěvek výše. Obě v provozu á 6 týdnů, zatížení 8500 hlavně 2D, 8800GTX zátěž net:hry tak 50:50, zatím bez problémů. Další 12.1. byla též 8800, 5týdnů funkční.
Roaf
Intel 4004

Příspěvekod Jan Machalik » pon 15. úno 2010 11:04:04

Tak dnes jsem upekl Asus 7300GT TOP, pred upecenim nejprve zmodral obraz, pak jiz karta nenabehla do systemu.Pekl jsem na 230°C po 10min, 10min jsem ji nechal vychladnout, nasadil chladic, vrazil do kompa a k memu prekvapeni karta opravdu bezi, nechal jsem ji projet 3D markem, bez artefaktu, bez problemu dojela :)

Dale jsem zkusil upect Audigy 2 ZS, ktere prskali vsechny vystupy, bohuzel tady peceni nepomohlo, nicmene mam ted funkcni grafiku navic :-)
Chieftech CH-05-B | Gigabyte P55-UD3R | Core i5 750@4.0GHz | 2x2GB Corsair XMS3 DDR3 1333MHz@1200MHz | Asus Radeon HD5770@1000/5400MHz | WD 640GB AAKS| WD 500GB AAKS|ext. WD 1TB WD10EADS| Asus Xonar DX | Corsair TX650 | BluRay LG BH08LS |
Jan Machalik
Intel 4004

Příspěvekod Dyzzyx » sob 20. úno 2010 19:41:34

Takže dneska jsme upekli s kámošem dvě karty jedna GeForce 7600 GT a druhá 8800 GTS 320 MB. 7600 měla jenom artefakty v obraze po čase se vypínala ta druhá nenajela vůbec do winnu po upečení fungují obě bez chybi :clap:
CPU: Intel core 2 quad 6600║MB: Asus P5Q║GPU: ATi Radeon HD 4870 512MB║RAM: Kingston 4*1 GB 800Mhz║HDD: 640 GB WD ║PSU: Xilence 550W║KB: A4Tech X7 G800MU
Monitor: EIZO F930 21"
Dyzzyx
Intel 80286

Příspěvekod evlo » ned 21. úno 2010 12:06:08

Hmm, tak jsem pekl notebook HP nx7000 na 10 minut a 250 stupnu a vypadli z otho soucastky, resp. se odpajeli a posunuli a to i chipset.

Poznatek je - min stupnu, mensi cas, odlepit veskere ty izolaacni blbosti (to je as nejzasadnejsi), pokud by so, tak vypnout v troube vetrak. Nicmene grafika v notebooku prezila operaci bez uhony! Zalkadovovka ne.
evlo
Intel 80386 DX

Příspěvekod Mirek Jahoda » ned 14. bře 2010 13:49:39

Minulý víkend jsem pekl čtyři grafické karty, zůstávám ale 100% neúspěšným:
  • Gigabyte GeForce GTX 260 OC (zničena asi na nějaké akci s LN2, dostal jsem ji spíše jako náhradní chladič) - nadále nezobrazuje nic
  • ATI Radeon HD 4870 X2 (záhadné úmrtí při montáži Accelera Xtreme, stalo se to tehdy mnoha webům) - nadále mrtvá
  • Asus Radeon HD 4770 (artefakty v obraze po instalaci ovladače, při zátěži ihned pád OS) - stále to samé
  • Gigbyte Radeon HD 4870 (dlouho sloužící karta jako ref., zničehonic prostě přestala zobrazovat) - stejné i po pečení
Mirek Jahoda
Administrátor

Příspěvekod Quaresma » ned 14. bře 2010 15:34:22

Mirek Jahoda, Uživatelé forum.extrahardware.cz píše:
Desatero pekaře grafických karet:

- Odmontujte z grafické karty chladič
- Očistěte čip a paměti od zbytků pasty a teplovodivých polštářků (lze použít organické rozpouštědlo)
- Odmontujte záslepku (plíšek) z panelu výstupů
- Případného prachu se zbavte třeba pomocí štětce (pozor na statickou elektřinu)
- Jsou-li na kartě nějaké snadno odlepitelné samolepky, zbavte se jich
- Předehřejte troubu na 250 stupňů Celsia
- Připravte si plech a několik alobalových kuliček (zatím se nezdá, že by mohly zavinit nějaký zkrat)
- Kuličky dejte na plech a na ně položte kartu (kondenzátory nahoru) tak, aby se nedotýkala plechu
- Pečte asi sedm minut, poté nechte dlouho vychladnout (raději při normální pokojové teplotě a vlhkosti)
- Znovu naneste pastu, nasaďte chladič a můžete vrátit i záslepku kolem výstupů na monitory
Obrázek * Nepresnívaj svoj život, ale ži tak, aby si prežíval svoje sny ! *
Quaresma
Intel Core 2 Duo

Příspěvekod Mirek Jahoda » ned 14. bře 2010 21:20:10

Měl jsem na kolečku nastaveno něco málo pod 250 a pekl jsem 7,5 minuty. Spíš si ale myslím, že jednoduše žádná z těch grafik neměla problém s pájkou a pečení tedy nepomohlo.
Mirek Jahoda
Administrátor

Příspěvekod Jam0s » pon 22. bře 2010 20:51:44

Tak se přidávám k úspěšným pekařům.
Gigabyte GeForce 8600GT s pasivním chladičem. Původně mrtvá, PC se odmítalo spustit, po upečení vše funguje.

Pečeno podle návodu výše, tj 250 stupňů, 7 minut.
Jam0s
Intel 4004

Příspěvekod Krutasedma » úte 30. bře 2010 16:47:56

Kharkow píše:Docela sranda by mohla být, když by někdo zkusil upéct MB :) (hlavně ať mě nikdo nebere za slovo, protože to bude narozdíl od GK mnohem rizikovější)

TO MĚ xxxxx KÁMO!!! DNESKA SEM UPEK NEFUNKCNI MB NA MYHO ATHLONA X2 AAAAAAAAAAAAAA FUNGUJE TO MUZU PO MESICI ZAS ZAPARIT MASS EFFECT2 8-)
Krutasedma
Intel 4004

Příspěvekod LuFi » pát 16. dub 2010 17:30:14

Tak mám taky úspěch:
Mrtvý notebook ASUS A6KM - Q072 po zapnutí jen problikaly LED diody a nic, po odšroubování asi 200 šrobků jsem se konečně dostal k základní desce, odstranil jsem CPU, RAM, PCMCIA slot, Bluetooth a chladič, na nVidia čipu byla kombinace alobal, extrémní vrstva ztrvrdlé teplovodivé pasty a až pak heathpipe to jsem nějak nepochopil.Dlouho jsem přemýšlel kterou stranou položím desku na plech z obou stran hrozilo upadení čipů alobalové kuličky jsem zavrhl, protože by jich muselo být hodně s rozdílnou velikostí, takže jsem vždycky utrhl kus alobalu, trochu zmuchlal a pak namáčkl na čip. Pekl jsem v elektrické troubě na 250 stupňů asi 6min pak se z desky začalo kouřit, tak jsem ji raději vytáhl. Při pečení odpadlo S-video, spínač resetu, jedna cívka a také se roztavil slot na CR2032 zálohovací baterii, kdybych věděl, že to nevydrží tak bych ho před pečením odpájel a pak zase vrátil :( Cívku jsem připájel zpět, S-video a reset jsem neřešil, taky by to šlo vrátit ale nechtělo se mi si s tím hrát. Po náročném smontování notebook naskočil a běží :clap: akorát je teď trochu problém s časem :? Při pečení základní desky je mnohem vyšší riziko, že něco "odpadne"
LuFi
Intel 8008

Příspěvekod mrozu » pon 19. dub 2010 22:14:39

O víkendu jsem upekl Radeon 9800XT, původně při každém cca 3. startu házel artefakty, jinak fungoval normálně, takže typický studený spoj. Pekl jsem na 250 stupňů 6,5 minuty, to už se z toho slušně kouřilo a v bytě to smrdělo jak ve spalovně :D Naštěstí z karty nic neodpadlo, z toho jsem měl největší strach, protože i spodní strana karty je poseta šváby, viz foto. Velkýho švába vpravo jsem pro jistotu taky podložil alobalem. Při chladnutí se z karty ozývalo hodně nepěkný praskání, ale nakonec se zadařilo a artefakty jsou pryč 8-)
mrozu
Intel 4004

Příspěvekod Hnatys » úte 20. dub 2010 22:48:42

Nazdar,muzu jen doporucit,mel sem to same,msi 7600gs 512mb ,nabehl windows hnedka cary a kostecky a vypinani monitoru,tak jsem ji soupl na 200stupnu na 8min do trouby bez vsech dilu a super ,grafarna jede jako nova ikdyz sem tomu zpocatku neveril,vazne to funguje=)
Hnatys
Intel 4004

Příspěvekod AMD-V » stř 12. kvě 2010 21:53:42

Dnes jsem vyzkoušel upéct grafiku ASUS EN8500GT (GeForce 8500 GT, 128bit, 256MB). A můžu říct, že funguje! Předtím byl obraz degradován, objevovaly se pravidelné obrazce, apod. Zatím ji testuju a vypadá to OK :) .
AMD-V
Zilog Z80

Příspěvekod drahomir » ned 16. kvě 2010 10:17:37

Ja som dnes tiez prvykrat piekol a nedopadlo to vobec dobre. Mal som kartu 7900GTX od ASUS, ktora robila artefakty hned pri starte. Dal som ju piect pri 200 stupnoch na 6-7 minut a odpadlo par suciastok zospodu (mal som ju cipom hore), ale co je najhorsie, ze sa roztavil konektor napajania a este jeden, ktory neviem naco je. Takze karta uz asi skoncila uplne. Pochybujem, ze by sa to dalo este opravit.
drahomir
Intel 8008

Příspěvekod Honza » čtv 27. kvě 2010 0:00:07

Hlásím fenomenální úspěch! Notebook Dell Latitude D600 původně problém se sítovou kartou. Respective levně jsem koupil za velmi nízkou cenu a záhy se začaly objevovat problémy. Po prvním připojení do sítě notebook hodil BSOD a když jsem se ho snažil spouštět, tak se mi to povedlo asi po půl hodině a nikde nebyla ve správci HW vidět síťová karta. (síťová karta Broadcom integrovaná na základní desce) Časem jsem přišel, že musím zatlačit na určité místo chassis aby notebook vůbec naběhl, ale problémy se zhoršovaly až byl notebook téměř nepoužitelný. BSOD každou chvilku, samo od sebe, nebo při sebemenším pohybu, zastrčení flešky, atd... Nakonec se mi naskytla příležitost koupit totožný notebook a z obou jsme vzal to lepší a postavil si funkční stroj, ale zbyl mi materiál ještě na další. Protože už nebylo co ztratit, rozhodl jsem se pro pečení a v mém případě jsem pekl celou základní desku + další dva menší kousky základní desky, které se daly odpojit.

základní deska připravená k pečení:
Obrázek

důkaz, že deska byla řádně upečena:
Obrázek

malá nehoda - zapomněl jsem na zdířce síťovky odlepit izolaci - trošku se připekla:
Obrázek

po smontování jsem si moc naděje nedával, skoro jsem si říkal, že se s tím zbytečně zase montuju, že to můžu vyhodit rozmontované... Ale jaké bylo milé překvapení, nejen že funguje, ale vypadá to, zatím, že dokonce problém je vyřešen!
Obrázek

Základní desku jsem pekl dle předchozích zkušeností z tohoto vlákna, tedy 7minut na 250°C v elektrické troubě, s tím, že jsem troubu asi deset minut předehřál. Po uplynutí času, jsem vypnul ohřev, otevřel dvířka a nechal trochu zchladnout, pak povysunul ven a nechal zcela volně vychladnout. Desku jsem pekl chipsetem a grafikou nahoru, protože to byly největší součástky na desce. Poměrně jsem si vyhrál s uložením základní desky, nejvíce jsem se obával opadání součástek po roztavení pájky. Deska je osazena z obou stran poměrně velkými a těžkými součástkami, které by bez podpory určitě opadaly. Už jednou jsem se o pečení neúspěšně pokoušel, když jsem zkusil opravit bluetooth klíčenku do USB, bohužel s podporou pro klíčenku jsem si hlavu příliš nedělal a tak se mi odpájel a rozpadl konektor a bylo po klíčence definitivně. Tentokrát, poučen z předchozího nezdaru jsem jak je vidět na fotce desku podložil mnoha trochu záměrně pomačkanými vrstvami alobalu a pak desku do alobalu rovnoměrně zatlačil, tak aby alobal dobře obklopil spodní stranu desky a přizpůsobil se jejímu složitému členění. Na jedno pečení jsem spotřeboval celou roli (15m) alobalu a evidentně se to vyplatilo. Žádná součástka neodpadla, pájka zřetelně byla v tekutém stavu a problém, který zřejmě způsoboval chaladný spoj je zdá se vyřešen.
E8400@4.4GHz::A-data/8GB::BiostarTPower::HD4850@780MHz::H2O::SSD/64GB:HDD/500GB:RAID1/250GB::OCZ/600W::W7 o mně
Honza
Intel Pentium MMX

Příspěvekod sokolisko » stř 02. čer 2010 15:59:33

uz som sa chcel s tou grafikou rozlucit a ono ju to vazne rozbehalo :D mno som zvedavy do kedy :)
8500 GT
sokolisko
Intel 4004

Příspěvekod nesty » sob 19. čer 2010 15:29:28

pecenie gf 7900 GS úspešné :up1:

btw ... pecenie nemusi pomoct len spojeniu studených spojov ale aj k navyseniu spadnutej kapacity u keramických kapacitorov ktorých je na GK, ako aj na ostatnej elektronike pozehnane :D
nesty
Intel 4004

Předchozí

Zpět na Grafické karty