SSD na Intel RAID Controlleri (funkčný Trim)

Solid state a flash disky, paměťové karty, disketové mechaniky, ...

SSD na Intel RAID Controlleri (funkčný Trim)

Příspěvekod 5c0 » stř 07. dub 2010 12:53:34

Doteraz som odkladal kúpu SSD, no dnes po krátkom Googlení som narazil na zaujímavú "novinku"

Intel podľa všetkého umožňuje s novými drivermi na stiahnutie (Win XP x86 / x64, Win Vista x86 / x64, Win 7 x86 / x64) zapnúť Trim na SSD, ktoré je zapojené v Intel Controlleri (v mojom prípade ICH10R), kde sú disky mirrorované, alebo stripeované.

Pre mňa je to konečne dôvod k upgrade na SSD disk, takže dnes idem nakupovať a výsledok, či TRIM funguje pod RAIDom overím.

Na diskusiu: Podľa zdroja z linku nižšie trim funguje v pass-through RAID režime (neRAIDovaný disk napojený na controller v RAIDe) a AHCI režime, čo je pre mňa plne dostačujúce. Na to, aby fungoval TRIM pre RAIDované disky, bude treba, aby TRIM podporoval aj RAID controller, preto si myslím, že Intel to updatom driveru asi nespraví tak ľahko.

Takže týmto sa oficiálne dá používať TRIM aj na inom driveri ako je "msahci.sys" a "pcide.sys"

Skúsenosti:
http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... ost4304338

Info:
http://techgage.com/news/intel_releases ... d_drivers/

Driver:
http://downloadcenter.intel.com/detail_ ... ldID=15251
Obrázek Obrázek Obrázek @ 4 GHz
5c0
AMD K6-III

Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: SSD na Intel RAID Controlleri (funkčný Trim)

Příspěvekod Superbobo75 » stř 07. dub 2010 22:41:24

Zrovna dneska jsem si koupil novy Kingston disk SSD SNVP325 128GB. Provedl jsem klonování systému s raptoru na SSD, nahodil systém a nevim. Je to zatim nemastne neslane. System je Windows 7 Ultimate 64Bit, 3GB ram, 2 disky v raidu jako pracovní na desce Gigabyte GA-965P-DS3P v2.0 s ICH8R pod ahci a disk SSD jako systemovy. Kdyz spustim program AS SSD Benchmark 1.4.3704 tak mi to pise vlevo nahore : SATA Kingston 0000 JRAID 31 K - BAD. Coz chapu ze TRIM nejede. Nainstaloval jsem si ovladace uvedene na teto strance a nepomohlo to. Predpokladam, ze delam urcite neco spatne. Mohl tu nekdo napsat, jak zmenit aktualne nainstalovane ovladace co jsou u disku za jine, napr. msahci.sys atd. pripadne jak na ovladace s trimem u raidu - pokud se vubec u me jedna o danou situaci.

Aktualni vysledky rychlosti v CrystalDiskMark 3.0 x64: Obrázek

oproti tem co jsou zde jsou o pulku pomalejsi, a to je hodne. http://www.extrahardware.cz/ssdnow-v-gen2-kingston-43nm-toshiba-trim?page=0,6
Superbobo75
Intel 4004

Příspěvekod _Mato_ » stř 07. dub 2010 22:52:27

Superbobo75 píše:Provedl jsem klonování systému s raptoru na SSD, nahodil systém a nevim. Je to zatim nemastne neslane. Kdyz spustim program AS SSD Benchmark 1.4.3704 tak mi to pise vlevo nahore : SATA Kingston 0000 JRAID 31 K - BAD. Coz chapu ze TRIM nejede.

Hlaska 31 K - BAD znamena, ze nie je spravne zarovnana particia na disku. Klonovacie programy este nevedia spravne pracovat s SSD.
...In the Beginning...was the Command Line...
Obrázek
_Mato_
Motorola 68020

Příspěvekod Superbobo75 » stř 07. dub 2010 22:55:11

A jaky to ma vliv na funkcnost?

Znami mi rikal, ze doporucuje nainstaloval uplne cisty system, zadny klonovani, ze bych tim mel vyresit pripadne problemy s rychlosti, ale to beru jako to posledni, delal jsem to minuly tyden a trvalo mi to cely den, mam hodne veci co musim kvuli praci nainstalovat a nastavit.
Superbobo75
Intel 4004

Příspěvekod _Mato_ » stř 07. dub 2010 23:01:34

Neviem ci to napisem uplne spravne, ale SSD pozostava zo 4kB pamatovych buniek, preto je vhodne (odporucane) zarovnat particie tak, aby "sedeli" s pamatovymi bunkami. Zavisi to od konretneho radica, ako sa s nespravnym zarovnanim dokaze vysporiadat, u vacsiny diskov vsak dochadza k poklesu vykonu (hlavne pri zapise).
Obrázek
_Mato_
Motorola 68020

Příspěvekod 5c0 » čtv 08. dub 2010 1:19:57

Potvrdzujem funkčnosť Trim na Intel ICH10R v RAID režime na dnes kúpenom Intel X-25M 160GB 34nm SSD. FW som updatoval na najnovší 02HD.

Takže novinka je predsa potvrdená :)

Obrázek

Obrázek

Inak k inštalácii systému - áno je to doporučené, Windows 7 SSD pozná a formát priamo v inštalátore je pre SSD najlepší čo sa týka výkonu. Klonovanie zbytočne uberá výkon kvôli horeuvedenému zarovnaniu.
Obrázek Obrázek Obrázek @ 4 GHz
5c0
AMD K6-III

Příspěvekod Superbobo75 » čtv 08. dub 2010 9:08:25

Super rychlosti. A staci tedy po instalaci nove systemu pouze doinstalovat ty ovladace primo ve windowsech, nebo musim postupovat jinak, aby mi to taky fungovalo s tim ovladacem v raid rezimu. Je nejaka rychla kontrola, jak zjistit jestli ten trim funguje nebo ne?
Superbobo75
Intel 4004

Příspěvekod opinena » čtv 08. dub 2010 17:42:41

_Mato_ píše:
Superbobo75 píše:Provedl jsem klonování systému s raptoru na SSD, nahodil systém a nevim. Je to zatim nemastne neslane. Kdyz spustim program AS SSD Benchmark 1.4.3704 tak mi to pise vlevo nahore : SATA Kingston 0000 JRAID 31 K - BAD. Coz chapu ze TRIM nejede.

Hlaska 31 K - BAD znamena, ze nie je spravne zarovnana particia na disku. Klonovacie programy este nevedia spravne pracovat s SSD.

Zdravim,
tak to me taky moc nepotesilo,chtel jsem se vyhnout nove instalaci z casovych duvodu a system naklonovat z velociraptora,opravdu by byl po klonovani velky propad vykonu ??
opinena
Intel 8080

Příspěvekod _Mato_ » čtv 08. dub 2010 20:36:21

Samozrejme situacia nie je vobec kriticka :). Na tento problem existuje riesenie v podobe posunutia particie na spravnu poziciu po "naklonovani". Postup je popisany tu. Sam som to robil 3 krat, kedze stale pouzivam Windows XP a SSD mam v pc, notebooku a netbooku.
Obrázek
_Mato_
Motorola 68020

Příspěvekod damca » pát 14. kvě 2010 12:17:04

Jinak Acronis true image home 2010 si s tim zarovnanim pri klonovani poradi. Delal jsem to nedavno ze svych dvou 500GB seagatu v Raidu na SSD disk Kingston 64GB SSD Now V+ Series a vse bezproblemu a s tim novym ovladacem intelu vc. Trimu (bez nutnosti mit radic nastaven na AHCI).
damca
Intel 8086

Příspěvekod poduch » ned 26. pro 2010 21:48:08

jak změnit ovladač disku, který podporuje trim?
V biousu mám nastaveno RAID0 pole dvou plotnových disků a systém (W7 64bit ultimate) nainstalovaný na SSD Kingston V100 128GB
AS SSD Benchmark ukazuje ovladač "amdsbs" AMD řadič RAID kompatibilní s ahci
Nejsem si jistej jestli tento ovladač umí trim s takovím to nastavením řadiče.
Popř jak změnit ovladač a za jaký ?

Díky za tipy.
poduch
Intel 4004

Zpět na SSD a další úložná zařízení