Jestli chceš nejdříve instalovat XP na jinej disk, tak jestli ten disk je ok, tak ho neformátuj. Nainstaluj na něj XPéčko. Pokud ti rozumím, tak jsi chtěl hned na začátku nainstalovat operačku na jinej disk a možná z nějakejch potřeb poté převést soubory na novější disk s nově instalovanou operačkou a poté vytaktovat disk (ten starý - menší). To lze. To, že budeš mít na jednom pc dvě operačky nevadí. Nainstaluj tedy XPéčko na novej disk a poté po instalaci přenes všechny soubory co chceš zachránit a přenést na nový disk. Poté, kdy budež chtít smazat disk nebo ho přetaktovat, může dělat problém přetaktování starého disku, neboť v něm máš stále nainstalovanou operačku o které je záznam v bootu a nebo se ti povede smazat disk, ale zůstane zápis v bootu a po každém zapnutí nebo restartování počítače ti to bude dávat stále možnost vybrání operačky, kterou již už nemáš. Tohoto zápisu se snadno zbavíš a po tom můžeš smazat disk nebo taktovat pokud ti smazání dělalo potíže či se nadále i po smazání objevovala možnost výběru operačky.
Tento problém jsem již řešil a jeho vyřešení popíšu níže.
Takže postup: Po nové instalaci v nově nainstalované operačce (na novém disku) udělej toto:
Zmáčkněte klávesu Windows+Pause Break. Tímto se dostanete do "Vlastností systému". Poté zvolte možnost upřesnit --> poté zvolit možnost "Nastavení" v okénku "Spuštění a zotavení systému" (Spouštění systému, selhání systému a informace pro ladění). Poté se vám objeví karta "Spuštění a zotavení systému" a tam zvolte možnost "Upravit". Pak vám vyskočí "boot" (texťák se zápisem který budeme měnit či mazat).
Já měl ten problém, že jsem tam měl zapsané dva operační systémy a na prvním místě jsem měl zapsaný právě již smazaný operační systém. Po načtení (bootování) mi to vypsalo chybovou hlášku a znova šlo pc do restartu. Tak jsem v tomto texťáku smazal první operačku a přepsal spouštění na tu druhou.
Vyskočilo mi toto okno s tímto zápisem:
- Kód: Vybrat vše
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS [operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
Změnil jsem ho takto:
- Kód: Vybrat vše
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
Pokud budeš chtít systém Windows odstranit z tvého PC úplně, tak prostě tento boot smaž úplně. Poté se ti již systém Windows po restartu nenabootuje (nenačte). Pro smazání složek se systémem doporučuji nainstalovat například systém linux slax (mini operačku - pro naše účely postačí) třeba jen virtuálně. Poté již nebudeš mít problém se smazáním všech složek patřící systému windows