Odinstalace XP

Windows, Linux, UNIX, ... vs. PC hardware

Odinstalace XP

Příspěvekod Sairus » pát 26. úno 2010 19:10:16

Custe chlapi jak se preinstalovavaji widle vim ale ja potrebuju z Disku C smazat XP a hodit je na Fko jak to udelam potrebuju je jenom odinstlovat.

Diky
Sairus
Intel 8088

Re: Odinstalace XP

Příspěvekod qeg » pát 26. úno 2010 19:58:42

Pokud je chceš kompletně přeinstalovat na oddíl F, tak normálně při instalaci čistě naformátuj C a potom zvol instalaci na oddíl F(ten,pokud tam máš nějaká data neformátuj).
qeg
Motorola 68020

Příspěvekod Sairus » pát 26. úno 2010 20:54:32

jj diky a kolik tak zabiraji XPcka ?
Sairus
Intel 8088

Příspěvekod qeg » sob 27. úno 2010 8:00:59

Odhadem tak 10 GB. A jenom by mě zajímalo, proč chceš ten systém přesunout na jiný oddíl? Ještě než to budeš dělat si raději zazálohuj důležitá data.
qeg
Motorola 68020

Příspěvekod Sairus » sob 27. úno 2010 9:27:34

no protože (a ted se pls nesmnejte je to 6 let stary PC) mam na C: (40GB) tam mam system a chcu ho dat na F: (10Gb) at mam celych 37 Gb na hry atd
Sairus
Intel 8088

Příspěvekod qeg » sob 27. úno 2010 11:28:58

No já ti nevím, on ten 10GB disk bude určitě starší, a tudíš pomalejší. Udělat to však můžeš, jen nechápu proč je ten menší disk pojmenovaný jako F. Pokud teda máš pouze tyto dva disky a na nich žádná důležitá data, tak bych je asi kompletně naformátoval oba a kompletně vše přeinstaloval znovu, je to sice delší, plus ještě opětovná instalace her, ale když už to stejně děláš, tak to proč nemít udělané naprosto čistě.
qeg
Motorola 68020

Příspěvekod Sairus » sob 27. úno 2010 12:53:57

no vsak to chci udelat jenom potrebuju zjistit jak odstraniit vsechno z C: a pojmenovat ho F: a jak smazat vse a nahrat XP na F: a prejmenovat ho na C: :D doufam ze chapete
Sairus
Intel 8088

Příspěvekod qeg » sob 27. úno 2010 16:01:40

No já jsem to pochopil tak, že chceš zachovat něco na tom větším disku. Pokud ne, a chceš provést kompletní přeinstalaci i s formátováním, tak nejprve naformátuj ten menší harddisk a na ten nainstaluj XP. Pak už v nainstalovaných XP naformátuješ ten vetší.
qeg
Motorola 68020

Příspěvekod Sairus » sob 27. úno 2010 16:15:04

noa nebudou se prat ty dve xp ? a navic budu muset prenastavit HDD ptz ten 10GB mam jako podruzny a ten 40 GB mam jako ten ,,hlavni takze jeste tohle musim udelat
Sairus
Intel 8088

Příspěvekod qeg » sob 27. úno 2010 16:44:24

Možná by ses do toho neměl sám pouštět. Když jsem psal poslední svůj příspěvek, tak jsem myslel, že naprosto vše z obou disků vymažeš, na jeden nainstaluješ úplně na novo XP a druhý pouze zformátuješ, aby tam šly dávat ty hry nebo jiná data. Možná si mě blbě pochopil, ale pokud nevíš pořádně co děláš, tak buď někde vygoogli, jak instalovat XP, formátovat disk atd. nebo se na to vykašli.
qeg
Motorola 68020

Příspěvekod Sairus » sob 27. úno 2010 20:19:54

jj ja vim jak se formatuje takze by to mnelo probehnout takhle. v systemu formatnout to Fko a Cko a potom dat cd xp a instalovat ? nebo jak napis postup pls nejsem lama ale nechcu prijit o moje jedine HDD :-D
Sairus
Intel 8088

Příspěvekod qeg » ned 28. úno 2010 7:54:55

Proste ten menší disk nebo ten který chceš pro XP naformátuješ a ono tě to už rovnou nechá dokončit instalaci XP.Bude nejspíš pojmenovaný C. Ten druhý disk potom objevíš normálně ve správci zařízení či v Tento počítač a klepneš na něj pravým tlačítkem myši a naformátuješ už v nainstalovaných XP.
qeg
Motorola 68020

Příspěvekod Sairus » ned 28. úno 2010 17:49:38

takže to formatovani mam provest s nabootovanym XP ? chapu dobre ze kdyz budu vybirat na jaky disk tak dam ten mensi a naformatovat a potom ve Xp uz normalka ten 40 naformatuju v pc okej ? :-D
Sairus
Intel 8088

Příspěvekod qeg » ned 28. úno 2010 20:01:22

Ano, ono se mi parkrat stalo, že jsem se spletl a XP nainstaloval na druhý oddíl. Prostě, jak nabootuješ z CD a dojdeš až k formátování, tak na prvním oddílu, který zvolíš, budou nainstalované XP. Pak ten další už naformátuj v těch XP, protože by se mohlo stát, že budeš mít nainstalované dvoje XP. :)
qeg
Motorola 68020

Příspěvekod Sairus » pon 01. bře 2010 20:21:30

jj diky moc zitra jdu an to asi mam v pc trojana nebo co ptz neco (a vubec nevicm co) mi zabira 20 GB asi a vsechno jsem vymazal a porad nic nevim kde je chyba :-D promazal jsem registry atd a nic no zitra jedu odznova :-D
Sairus
Intel 8088

Příspěvekod Sairus » stř 03. bře 2010 20:35:49

hosi tak jsem to preinstaloval atd ale kdyz zformatuju tu 40 tak na konci mi to nahlasi system nemohl zformatovat disk ja si myslim ze to je tim ze ta 40 je zapojeny jako ,,hlavni" a ta 10 jako podruzny a tim padem ho musim prepojit na podruzny doufam ze mi rozumite jinak XPcka zabiraji ani ne 3 GB a nkedo tu psal 10
Sairus
Intel 8088

Příspěvekod .::CX::. » úte 09. bře 2010 4:02:49

Jestli chceš nejdříve instalovat XP na jinej disk, tak jestli ten disk je ok, tak ho neformátuj. Nainstaluj na něj XPéčko. Pokud ti rozumím, tak jsi chtěl hned na začátku nainstalovat operačku na jinej disk a možná z nějakejch potřeb poté převést soubory na novější disk s nově instalovanou operačkou a poté vytaktovat disk (ten starý - menší). To lze. To, že budeš mít na jednom pc dvě operačky nevadí. Nainstaluj tedy XPéčko na novej disk a poté po instalaci přenes všechny soubory co chceš zachránit a přenést na nový disk. Poté, kdy budež chtít smazat disk nebo ho přetaktovat, může dělat problém přetaktování starého disku, neboť v něm máš stále nainstalovanou operačku o které je záznam v bootu a nebo se ti povede smazat disk, ale zůstane zápis v bootu a po každém zapnutí nebo restartování počítače ti to bude dávat stále možnost vybrání operačky, kterou již už nemáš. Tohoto zápisu se snadno zbavíš a po tom můžeš smazat disk nebo taktovat pokud ti smazání dělalo potíže či se nadále i po smazání objevovala možnost výběru operačky.
Tento problém jsem již řešil a jeho vyřešení popíšu níže.
Takže postup: Po nové instalaci v nově nainstalované operačce (na novém disku) udělej toto:
Zmáčkněte klávesu Windows+Pause Break. Tímto se dostanete do "Vlastností systému". Poté zvolte možnost upřesnit --> poté zvolit možnost "Nastavení" v okénku "Spuštění a zotavení systému" (Spouštění systému, selhání systému a informace pro ladění). Poté se vám objeví karta "Spuštění a zotavení systému" a tam zvolte možnost "Upravit". Pak vám vyskočí "boot" (texťák se zápisem který budeme měnit či mazat).
Já měl ten problém, že jsem tam měl zapsané dva operační systémy a na prvním místě jsem měl zapsaný právě již smazaný operační systém. Po načtení (bootování) mi to vypsalo chybovou hlášku a znova šlo pc do restartu. Tak jsem v tomto texťáku smazal první operačku a přepsal spouštění na tu druhou.
Vyskočilo mi toto okno s tímto zápisem:
Kód: Vybrat vše
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS [operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Změnil jsem ho takto:
Kód: Vybrat vše
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Pokud budeš chtít systém Windows odstranit z tvého PC úplně, tak prostě tento boot smaž úplně. Poté se ti již systém Windows po restartu nenabootuje (nenačte). Pro smazání složek se systémem doporučuji nainstalovat například systém linux slax (mini operačku - pro naše účely postačí) třeba jen virtuálně. Poté již nebudeš mít problém se smazáním všech složek patřící systému windows
.::CX::.
Intel 4004

Příspěvekod Sairus » stř 10. bře 2010 17:56:20

hosi uz davno vyreseno ale diky za rady muzete lock
Sairus
Intel 8088

Zpět na Operační systémy