Enermax Liberty 500W vymena ventilatora

Napájecí zdroje, skříně, casemodding, tuning, ...

Enermax Liberty 500W vymena ventilatora

Příspěvekod diabol88 » čtv 29. črc 2010 20:42:53

Zdravim... dostal sa mi do ruky za dobrú cenu zdroj Enermax Liberty 500W. Po pripojeni k Pc bol plne funkčný ale zarazila ma hlučnosť ventilátora (pravdepodone je už dosť opotrebovaný) .....chcel by som ho vymeniť ta nejaký iný ale neviem aký mam použiť .....uvažujem o nejakom AC alebo Nexus nejaké nizkootáčkové ale neviem či to zdroj dostatočne uchladí kedže originál ventilátor ma may. otačky 2400.......regulovať by som ho chcel ho externým regulátorom zalman...zaktualne mám v pc Fortron Black Power 450W na ktorom mam tieź nexusa ktorého regulujem..bude to tahat zostavu Q6600...4GB ram DDR2...2 Disky...1 mechaniku...a GTX 280 ktora je ale napajana externym zdrojom Forton Booster X3

Ďakujem za všetky odpovede
diabol88
Intel 8008

Re: Enermax Liberty 500W vymena ventilatora

Příspěvekod Quaresma » čtv 29. črc 2010 22:39:19

Najlepsie by bolo zistit specifikacie ventilatoru /viz. stitok, niekde v oblasti rotoru/, ktory tam je teraz... A podla toho kupit nieco podobne...

Nie je vylucene, ze vetracik s nizsimi otackami zdroj dostatocne neuchladi, tak ako ti nikto nezaruci, ze bude dostacujuci, z vlastnych skusenosti viem, ze napr. taky Fortron Epsilon 600W som so znatelne pomalsim, ale kvalitnym vetracikom od Noctui /NF-P12/ neuchladil /nakolko som mal stastie, ze sa jednalo o kvalitnejsieho vyrobcu, pocitac sa len restartoval/, napriek tomu, ze sa o plnej zatazi hovorit nedalo.

Samozrejme v tvojom pripade to tak byt nemusi... Vsak odporucal by som zakupit nieco s podobnym vykonom, ako tam mas teraz, da sa tak pedpokladat, ze to bude fungovat bez problemov.
Obrázek * Nepresnívaj svoj život, ale ži tak, aby si prežíval svoje sny ! *
Quaresma
Intel Core 2 Duo

Příspěvekod pohodar » čtv 29. črc 2010 22:57:50

Tady bych dal pozor - ty enermaxy to maji reseny nejak nestandardne. Mohlo by se ti stat, ze se ti novy ventilator ani nerozbehne.
pohodar
Zilog Z80000

Příspěvekod argeleb » pát 30. črc 2010 6:11:52

Vždycky to jde vyvést mimo zdroj a zapojit na desku. Aspoň tahle jsem to řešil já u mého zdroje, a je to taky Enermax.
* i7 920 D0 + Noctua NH-D14, MSI Eclipse, 4GB Kingston HyperX, MSI 5770 Hawk, Enermax Modu82+ 625W, Lancool K62
Periferie: LG1982U BF, Creative T6100, Razer Copperhead + Razer Goliathus, Razer Arctosa, Razer Carcharias
argeleb
Zilog Z80000

Příspěvekod ifkopifko » pát 30. črc 2010 8:17:21

Mal by si ten ventilátor vymontovať, pozrieť na konektor a ak je to štandardný 3-pin, tak vyskúšať zapojiť do dosky. Ak sa nerozbehne, tak skontroluj poradie káblov v konektore, v jednom zdroji Asus sa mi stalo, že boli dve prehodené... asi kvôli zjednodušeniu plošného spoja alebo čo. Z recenzie to vyzerá na štandardné farby káblov (aspoň niečo, inak by si napájacie žily musel hľadať napr externým adaptérom).

Ďalší krok by mal byť pokus o opravenie toho ventilátora... namazať ložiská ak sa ti to podarí (ja som ventilátor s guľôčkovým ložiskom ešte nerozoberal). Ak sa to nepodarí, tak ako ti bolo napísané, kúpiť nejaký ventilátor s podobnými parametrami:

Napr tento Enermax... celkom tichý, veľmi výkonný a nastaviteľný. V prípade že ho nezapojíš do zdroja (ja by som ho zapojil ak je to len trochu možné) tak nepotrebuješ ani ten zalman fanmate.

Potom sú tu iné, trošku pomalšie fany:
Thermalright ale tú 2000RPM verizu.
Nanoxia

Good luck.
Obrázek
ifkopifko
Moderátor

Příspěvekod pohodar » pát 30. črc 2010 8:42:00

Vyvest mimo zdroj to pochopitelne pujde, jen upozornuju na to, ze to maji reseny nestandardne a novy ventilator by se nemusel rozbehnout - staci pohledat na googlu. Treba rady modu82+ a pro82+ maji technologii speedguard a kdyz tam nacpes svuj ventilator, tak to bud nepujde vubec, bo pojede na plnou rychlost. Rady liberty se to asi tykat nebude, ale nikdy nevis.. :)
pohodar
Zilog Z80000

Příspěvekod ifkopifko » pát 30. črc 2010 9:31:40

Dal som link na recenziu toho Liberty zdroja... je tam vidieť, že je to 3-pin ventilátor.

Čo sa rady modu82+ a pro82+ týka, tak je to 4-pin. Konektor vyzerá ako PWM 4-pin, ale z fotky to ťažko presne povedať. Farby káblov sú v neštandardnom poradí v porovnaní s PWM zapojením (samotné farby sa málokedy držia štandardu), čo môže byť prípad ako som uviedol vyššie so zdrojom Asus. Zrejme sú len prehodené. Poprehazdovať káble v konektore nie je žiaden problém keď zistíš ako ich treba usporiadať.

Neviem čo si predstavuješ pod tou technológiou SpeedGuard, ale prečo by enermax vyvíjal niečo už vymyslené? Nedáva zmysel aby to bolo niečo iné ako regulácia PWM, alebo voltážou (čo iné by to vlastne mohlo byť :D ). Bude to len marketing ako navodiť dojem, že je to niečo super tiché... zrejme ide len o nastavenie krivky/hladiny otáčok.

Takže ak ľudia píšu, že po zapojení "vlastného" fanu do zdroja enermax modu82+ ide na max, tak je to rovnaké ako aj v niektorých MB s PWM konektorom na CPU FAN keď zapojíš 3-pin fan, tak ide na max, lebo konkrétna doska nedisponuje obvodmi na reguláciu zmenou voltáže. Ak sú v tomto zdroji navyše káble prehodené tak to môže robiť aj pri zapojení 4-pin ventilátora. Alebo sa neroztočí vôbec ako píšeš.
Obrázek
ifkopifko
Moderátor

Příspěvekod diabol88 » pát 30. črc 2010 10:09:04

Mno takže takto : v zdroji nieje normálny 3pin je tam nejaky upravovany a navyse su tam prehodene oproti štandardu 2 piny ....premazať som ho skušal ale už sú tam asi v háji ložiská kedze celá vrtuľa je nejaká voľná .....mal som to pláne napájať ventilátor z regulatora zalman ale ked mi to neodporúčate tam mam doma enermax magma a preletujem vodiče aj s konektorom zo starého ventilatora na ten enermax a uvidim čo to urobí ...dalej ešte by som sa chcel spýtať ci by ste mi nevedeli doporučit nejaký slovenský obchod kde by som vedel zakúpiť vodiče ( hlavne PCIe ) .....zdoj som kupil za nejakých 20e len kvoli tomu že tam chýba jeden PCIE kábel a 2*Molex/SATA
diabol88
Intel 8008

Příspěvekod ifkopifko » pát 30. črc 2010 11:17:33

Magma je menej výkonný ako ten Enermax čo som postoval a menej výkonný ako ten pôvodný zo zdroja. Ale snáď to bude stačiť.

K tomu 3-pinu: Takže do štandardného konektora fyzicky nezapadne? A keď vycvakneš tie kontakty/pliešky (pomocou ihly a vyťahovania káblu), tak nie sú aspoň približne rovnaké ako tie v štandardnom 3-pin konektore? Stačilo by prípadne prehodiť tie káble aj s týmito kontaktami z púzdra toho magma fanu do púzdra toho fanu zo zdroja. :-) Nebolo by treba nič letovať... U mňa to tak išlo.

S tými káblami neviem kde by sa to dalo zohnať. :(
Obrázek
ifkopifko
Moderátor

Příspěvekod diabol88 » pát 30. črc 2010 11:38:03

ono tam asi bude stačit aj menej výkonný kedže ten originál nešiel nikdy na plný výkon....pri plnej zaťaži ide asi tak na 1600 ....a ten konektor asi viriešim tak ze original odletujem z ventilatora na koniec naletujem konektor ako je zakladných doskách a mám možnosť meniť ventilátory ...takže pokial nebude stačit enermax magma tak dokúpim iný ....aj tak po založení tej magmi skusim pri plnej záťaži zmerat teploty v zdroji
diabol88
Intel 8008

Příspěvekod ifkopifko » pát 30. črc 2010 12:20:42

Ok ak máš ako zmerať teploty v zdroji... ale mal by si ich najskôr zmerať aj s pôvodným ventilátorom nech to môžeš porovnať.

Každopádne, predpokladám, že zdroj má fixne nastavené/nakalibrované riadenie voltáže pri rôznych teplotných hladinách. Hypotetický príklad/špekulácia: A teda napr pri teplote čidla 50°C pustí do ventilátora napr 6V. Ten pôvodný by sa točil povedzme na 1200RPM a teplota by sa stabilizovala na tých 50°C, ale tá magma sa pri 6V bude točiť napr na 800RPM a aj vzuchu bude tlačiť menej. To vyústi v ďalšie zvýšenie teploty napr na 60°C a nárast voltáže... takto to bude pokračovať až napríklad do 65°C kde bude voltáž XY voltov a rýchlosť magmy bude 1000RPM. Takže hoci zdroj s tou magmou bude mať pravdepodobne aj nižšiu hlučnosť ako s pôvodným zdrojom, tak teplota súčiastok v zdroji bude vyššia. Dobre to určite nebude, ale je to kvalitný zdroj, mal by niečo zvládnuť.
Obrázek
ifkopifko
Moderátor

Příspěvekod diabol88 » pát 30. črc 2010 12:45:20

uvidim dám plnú zaťaž stou magmou a aj na fortone som to pustil na max 60st ....takze pri max zatazi stou magmou poklial dosiahnem 55-60 st pri nizkom hluku tak to bude vyhra
diabol88
Intel 8008

Zpět na Skříně a zdroje