skládám nové PC, komponenty už mám prakticky vše vybrané. Jednou z mých priorit oproti předchozím PC je však jeho nehlučnost. Současné PC ve dne nijak extra nehučí, ale během noci je docela citelně slyšet hukot. Přítelkyně u něho například nemůže ani usnout, u přehrávání filmů bych byl taky raději za uplné ticho. Když se pak u hraní zvýší hluk řádově, je to pochopitelné, ale taky nijak přijemné u hraní. Čili mým cílem je zatočit s hlukem dle názvu tématu.
Nyní jak na to. Samozřejmě něco mám načteno, nepřišel jsem pro odkazy na články o základech.
Jako základ jsem si vybral profláklou skříň fractal design R3. Vím že ji bere každý druhý, ale pokud se neplete, asi to bude mít svůj důvod v kvalitě. Nebo by jste doporučily jinou, ne o moc dražší skříň? Jaké máte zkušenosti s dvěma větráky přímo ve skříny? Jsou dostatečně tiché, aby v noci nebyly slyšet?
Jako primární disk mám ssd, takže tady by měl být problém eliminován.
Zdroj Seasonic X-660 660W Gold právě díky vlastnosti, že se větrák netočí při malém zatížení. Původně jsem chtěl 560, ale jelikož chci taktovat procák, mám navíc ještě dva disky, zvukovka v pci, zřejmě dva větráky na procák a grafika zřejmě Gforce 680ka, tak jsem ho chtěl mít právě naddimenzován aby se opravdu neroztočil a v zátěž se roztočil třeba méně než více. Nebo myslíte že i s rezervou stačí ta 560ka zdroj?
Největší otázkou je pak právě chladič procesoru. Ten mi v dnešním pc dělá největší hluk v idle. Já pročetl šíleně moc diskuzí a testů, ale mám v tom hrozný guláš. Úplné peklo pro mě bylo vidět testy, kde se kříží hlučnost, otáčky a teploty na které se uchladily.Když se tyto tři parametry zkříží, nedokážu z toho vyčíst, protože jeden chladič třeba uchladí lépe, ale více hlučí, ale potřebuje k tomu uplně jiné otáčky a pak se to vše zamotá a dostávám se k tomu, že nevím, jak "mi bude hučet"
Uvažoval sem o znovu profláklé Nuctue DH14 jakožto nadstandard, ale určité testy mi ukázali, že zase nejtišší není, do teho info, že její větráky neumí jít do nízkých otáček, tak sem říkal že vemu konkurenci, ale ta zase hůř chladila a tak sem si řekl, že vlastně aby to pak uchladila stejně, tak musí zvednou svoje otáčky a tím i hlučnost a je z toho začarovanej kruh, protože stejné otáčky neznamenají stejnou hlučnost napříč chladiči/větráky.
Vím že řada lidí zmiňuje jiné levnější chladiče, které procesor spolehlivě uchladí, ale kdo ví jak jsou hlučné.
Přestože jsem byl z IvyBridge docela zklamán, asi přesto koupím ho. Tam do hry vstupuje další faktor a to ten, že pokud jsem to dobře pochopil, tak u všech chladičů se rázem snižuje jejich hodnota/účinnost, protože nevalí na sto procent, protože jim není dodáván dostatek tepla z procesoru a tak nemají moc co chladit.
A včil babo raď. Jaký mám zvolit chladič (klidně i připlatím, ale víc než je cena dé DH14 bych asi jít nechtěl) aby uchladil Ivy na těch bezpečných 4,3-4,5 jak uvádějí recenze při nějaké té rozumné teplotě ale hlavně aby byl v idle naprosto neslyšný! a v zátěži samozřejmě čím tišší tím lepší. Je toto reálné? Který chladič zvolit?
Pokud taková DH14 není při svých rozměrech a dvou větrácích (myslel sem že tím že sou dva, tak o to pomaleji se mohu točit, mýlím se?) tišší jak chladič o 700 korun levnější, tak v čem je teda jeho výhoda? Těch 5 stupňů dolů?
Grafiku řešit nebudu, nemám na to abych ji vyměňoval chlazení. Pouze dle recenzí zkusím vybrat kartu s tichým chladičem od výrobce. Zřejmě ale počkám až na 670ky, pokud se nebude čekat moc dlouho.
Trošku sem se rozepsal, doufám že to nikoho neodradí. Děkuju předem všem za rady.